Ρύπανση και θόρυβος μας ανεβάζουν την πίεση

Ρύπανση και θόρυβος μας ανεβάζουν την πίεση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατμοσφαιρική ρύπανση και υψηλά επίπεδα θορύβου μας ανεβάζουν την πίεση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν σε Βοστώνη και Σάο Πάολο, κατέδειξαν ανώτερη από τη συνηθισμένη αρτηριακή πίεση μεταξύ των κατοίκων κατά τις ημέρες που η μόλυνση της ατμόσφαιρας ήταν αυξημένη. Παράλληλα, διεθνή επιδημιολογική έρευνα, που διεξήχθη σε περιοχές που γειτονεύουν με διεθνή αεροδρόμια, κατέδειξαν ότι όσοι κατοικούσαν για πέντε ή και περισσότερα χρόνια σε αυτές τις περιοχές είχαν υψηλότερη συστολική («μεγάλη») αρτηριακή πίεση σε σχέση με όσους δεν ζουν κοντά σε αεροδρόμιο. Στην έρευνα συμμετείχε και το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έκανε μετρήσεις σε περιοχές γύρω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για τη σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης με την υπέρταση και γενικότερα τις καρδιαγγειακές παθήσεις αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, επίκ. καθηγητής και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού κ. Βασίλης Βοττέας, ο διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Μεταξά» κ. Δημήτρης Σταμάτης, η κλινική υπερτασιολόγος στο Γενικό Κρατικό Αθηνών κα Σοφία Βογιάκη, και ο καρδιολόγος αναπληρωτής διευθυντής στο νοσοκομείο Σωτηρία κ. Δημήτρης Τσαγκαδόπουλος, με αφορμή το 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Υπέρτασης που ξεκινά αύριο στην Αθήνα (ξεν. Κάραβελ). Οπως είπε ο κ. Σταμάτης, εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνητότητα από καρδιαγγειακά αίτια και εκτιμάται ότι έως το 2020, η ρύπανση θα έχει στοιχίσει 8.000.000 ζωές παγκοσμίως.

Οι ομιλητές ανακοίνωσαν και τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας «Hypertenshell» που διεξήχθη σε δείγμα 11.950 Ελλήνων ηλικίας άνω των 17 ετών. Ειδικότερα, το 31% των συμμετεχόντων είχαν υπέρταση. Από αυτούς το 40% δεν γνώριζαν για την πάθησή τους, το 12% γνώριζαν αλλά δεν ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή και το 33% λάμβαναν φάρμακα χωρίς όμως να ρυθμίζουν την πίεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή