Παντοτινή αρχόντισσα

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ωραία εποχή η άνοιξη για να πάτε Υδρα. Θα τους βρείτε όλους να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Πάσχα και το επερχόμενο καλοκαίρι με τα περισσότερα μαγαζιά να είναι ανοιχτά ακόμα και καθημερινές.

Η Υδρα δικαιότατα χαρακτηρίστηκε διατηρητέος οικισμός. Τα κτίρια που θα δείτε είναι φτιαγμένα από την γκρίζα πέτρα του νησιού, θεωρήθηκαν μνημεία, γιατί κακά τα ψέματα, τη γραφικότητά της η Υδρα την οφείλει στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Περπατώντας τα στενά σοκάκια θα δείτε πανέμορφα αρχοντικά, αλλά ακόμα και τα απλά σπίτια είναι διατηρημένα με σεβασμό στην παράδοση. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σχήμα ορθογώνιο, ψηλές μάντρες και κεραμοσκεπή. Τα υλικά κατασκευής που θα δείτε να κυριαρχούν είναι, φυσικά, η γκρίζα πέτρα της Υδρας, αλλά και το ξύλο που οι κάτοικοι μετέφεραν από άλλες περιοχές και το αργιλικό χρώμα του νησιού που χρησιμοποιούνταν για το κτίσιμο της λιθοδομής.

Τα περισσότερα αρχοντικά κατασκευάστηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα και ο ευρωπαϊκός αέρας που θα διακρίνετε στα περισσότερα πετρόχτιστα από αυτά, οφείλεται στο γεγονός του ότι για τα σχέδιά τους υπεύθυνοι ήταν Ενετοί και Γενοβέζοι μηχανικοί. Αν και είναι πολυώροφα, εξαιτίας της κλίσης του εδάφους δεν είναι ψηλά. Το εσωτερικό τους θα δείτε να κοσμείται από ζωγραφιστά ταβάνια, ανάγλυφες γιρλάντες.

Η «Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού», όπως είναι και γνωστή η Υδρα, βρίσκεται ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο και απέχει 4-5 ν.μ. από τις ακτές της Πελοποννήσου και 37 ν.μ. από τον Πειραιά. Εχει μακρόστενο σχήμα με μέγιστο μήκος 18 χλμ. μέγιστο πλάτος 5 χλμ, έκταση 50 τετρ. χλμ. και 55 χλμ. περίμετρο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 2.500 που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός υπερδιπλασιάζεται.

Πώς να πάτε

Με ταχύπλοο ή καταμαράν σε 1,5 ώρα περίπου από τον Πειραιά. Βεβαίως, υπάρχει και συμβατικό που κάνει περισσότερη ώρα.

Πού να μείνετε

Ηotel Mistral, τηλ. 52.509. Μια πολύ καλή προτάση διαμονής. Ενα συμπαθέστατο ξενοδοχείο με άνετα δωμάτια, δροσερή αυλή, πολύ καλό πρωινό και φιλική εξυπηρέτηση.

Φαίδρα, τηλ. 53.003. Ξενώνας περιωπής και πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Ρension Antonio’s, τηλ 53.227. Πεντακάθαρα ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλή εξυπηρέτηση.

Πιτυούσα, τηλ. 53.385. Ομορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια ακριβώς στα μοναδικά (σχεδόν) πεύκα της πόλης.

Πού να φάτε

«Γειτονικό» – από τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού όπου εκτός από τα φρέσκα ψάρια και πολύ καλά μαγειρευτά θα πάρετε μια γεύση και από το παρεΐστικο κλίμα του νησιού.

«Ντούσκος» -ταβέρνα μαζικής εστίασης, αλλά με πολύ φρέσκο ψάρι και καλή κουζίνα.

«Παραδοσιακό» – εξαίρετο μεζεδοπωλείο όπου τα Σαββατοκύριακα τα παλικάρια «σφάζονται» για να βρουν τραπέζι.

«Ενάλιο» – στην παραλία του Βλυχού από το πρωί μέχρι το απόγευμα, πολύ καλή διεθνής κουζίνα.

«Vigla» – για επίσημο βραδινό δείπνο με την καλή σας και θέα το λιμάνι της Υδρας.

Τι να ψωνίσετε

Αποκλειστικά και μόνον πολύ καλά αμυγδαλωτά από τη φίρμα «Τσαγκάρης». Φρέσκα και μυρωδικότατα.

Αξίζει να δείτε…

… Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τις 4.30 το απόγευμα. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε, γιατί στην εξαιρετικά πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια του 18ου και του 19ου αιώνα, προσωπογραφίες των Υδραίων που ξεχώρισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες και ακρόπρωρα από τα πλοία της Επανάστασης του 1821. Επίσης, στο Μουσείο θα δείτε και μια βιβλιοθήκη που διαθέτει περίπου 5.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων και κάποιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο εγκαινιάστηκε στα 1996.

…Το αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη. Οχι μόνο γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικότατο δείγμα της αρχιτεκτονικής του νησιού, αλλά και γιατί, έπειτα από επίπονη συντήρηση και αποκατάσταση, μεγάλο μέρος της οικίας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, στον οποίον φιλοξενούνται πολύτιμα κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη αλλά και ιστορικές συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

…Την πόλη και τα σοκάκια της. Πρώτη και ευκολότερη βόλτα, αυτή που φτάνει μέχρι το ανατολικό άκρο του λιμανιού, ώς το Μανδράκι. Πρόκειται για ένα φρούριο που κατά τα χρόνια της Επανάστασης αποτελούσε το πολεμικό λιμάνι του νησιού. Για του λόγου το αληθές, θα δείτε ακόμα τα κανόνια – ή ό,τι έχει απομείνει από αυτά. Μια άλλη βόλτα είναι προς τα αριστερά του λιμανιού, στο Καμίνι. Το Καμίνι με το μικρό του λιμανάκι και τη βραχονησίδα με την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, αποτελεί μια γραφικότατη πρόταση. Επιπλέον, αν συνεχίσετε νοτιοδυτικά για 25 λεπτά, περίπου, θα φτάσετε στον Βλυχό, έναν ακόμα τουριστικό οικισμό που διαθέτει ταβέρνες και οργανωμένη παραλία. Δίπλα στον Βλυχό, βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία Χώριζα, όπου βρέθηκαν και τα πρώτα ίχνη κατοίκησης του νησιού.

… Τον λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Για να φτάσετε εκεί θα απολαύσετε μια όμορφη πεζοπορία 45 λεπτών από βατό μονοπάτι και μια εξαίρετη και πανοραμική άποψη του λιμανιού της Υδρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή