Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για το πρωτόκολλο Κιότο

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ για το πρωτόκολλο Κιότο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μόνη από τις 141 χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Κιότο, που σύρεται κατηγορούμενη ενώπιον του ΟΗΕ είναι η Ελλάδα. Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΥΠΕΧΩΔΕ θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει την ειδική επιτροπή του ΟΗΕ ότι συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποφύγει την αποβολή της από το διεθνές σύστημα εμπορίας ρύπων, μια εξέλιξη που θα δημιουργούσε πρόβλημα σε όλη την Ε.Ε. Για το πρόβλημα είχε παρέμβει και ο επίτροπος Περιβάλλοντος, ωστόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε συστηματικά να το υποβαθμίσει.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλογιάννη, θα δώσει σήμερα εξηγήσεις ενώπιον της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ με το Πρωτόκολλο του Κιότο, στη Βόννη της Γερμανίας. Η Ελλάδα κατηγορείται για την ανυπαρξία εθνικού συστήματος καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παράλειψη για την οποία… διακρίθηκε ανάμεσα στις χώρες που υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απολογία της Ελλάδας θα κινείται σε δύο βασικά επιχειρήματα: στη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής στο ΥΠΕΧΩΔΕ με εξειδικευμένους επιστήμονες και στην υπογραφή σύμβασης με τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, για τη συλλογή των στοιχείων, τον έλεγχο και την επεξεργασία τους και τη συγγραφή των απαραίτητων εκθέσεων. Το υπουργείο θα προσπαθήσει να πείσει τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ότι το νέο σχήμα είναι αποκεντρωμένο και με πιο ενεργή συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ θα συντονίσει καλύτερα τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την παροχή στοιχείων. Η χώρα αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να συνεπάγεται (εκτός από το διεθνή διασυρμό) την αποβολή της χώρας από τους μηχανισμούς του Κιότο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος το ΥΠΕΧΩΔΕ υποβάθμισε συστηματικά το πρόβλημα και μάλιστα επετέθη στον επίτροπο Περιβάλλοντος, που το υπέδειξε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή