Η βρύση που στάζει διπλασιάζει την κατανάλωση

Η βρύση που στάζει διπλασιάζει την κατανάλωση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια βρύση που στάζει ή ένα καζανάκι που «τρέχει» αρκεί για να διπλασιάσει την ποσότητα νερού που καταναλώνει μια οικογένεια! Γι’ αυτό και οι ειδικοί θεωρούν πιο σημαντικό τον έλεγχο των διαρροών στο σπίτι, από τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού για τις καθημερινές ανάγκες. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού βρίσκει τους διαχειριστές του νερού στην Ελλάδα να ζητούν αυστηρότερη τιμολόγηση της χρήσης του, προκειμένου να περιορίζεται η όποια σπατάλη.

Η ατομική και οικιακή χρήση του νερού είναι άμεσα συνδεδεμένη με το βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα, ο κάθε πολίτης υπολογίζεται ότι χρησιμοποιεί ημερησίως 100-150 λίτρα νερού. «Η αύξηση της κατανάλωσης είναι δείγμα καλύτερης ζωής», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής δικτύων της ΕΥΔΑΠ, κ. Στέφανος Γεωργιάδης. «Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση νερού σε βάρος της ποιότητας ζωής μας, αλλά να μειώσουμε την άσκοπη απώλεια νερού. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ελέγξουμε τις διαρροές στο σπίτι. Μια βρύση που στάζει οδηγεί σε απώλεια 400 λίτρων νερού ημερησίως, όταν η μέση ημερήσια κατανάλωση ενός σπιτιού δεν ξεπερνάει τα 350-400 λίτρα! Αυτό συχνά δεν το συνειδητοποιούμε».

Οι ειδικοί θεωρούν σημαντική για τον περιορισμό της κατανάλωσης την τιμολόγηση του νερού που ξοδεύεται. «Στις περιοχές που εξυπηρετεί η ΕΥΔΑΠ, το 80% του νερού τιμολογείται, ενώ το υπόλοιπο 20% είτε δεν καταγράφεται από τους μετρητές ή χάνεται σε απώλειες του δικτύου. Το αντίστοιχο ποσοστό στην περιφέρεια είναι 50%», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης. «Η τιμολόγηση του νερού είναι σημαντική όχι μόνο για εισπρακτικούς λόγους, αλλά γιατί αναδεικνύει την αξία του νερού ως αγαθό. Προβληματικό πάντως θεωρώ και τον κατακερματισμό της διαχείρισης. Μπορεί κανείς να φανταστεί μια κεντρική ΔΕΗ για την Αθήνα και τοπικές ΔΕΗ για κάθε πόλη ή νησί; Οι εταιρείες ύδρευσης των δήμων βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης, χωρίς σχεδιασμό για το ενδεχόμενο λειψυδρίας». Οσον αφορά τα αποθέματα της Αττικής, πάντως, η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Αν το νέο υδρολογικό έτος είναι όσο άνυδρο ήταν το φετινό, τότε θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Κώστας Κωστούλας. «Σήμερα τα αποθέματα νερού είναι αρκετά. Καλό είναι όμως να προσέχουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή