Τυφλή Δικαιοσύνη με… οξεία ακοή!

Τυφλή Δικαιοσύνη με… οξεία ακοή!

7' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, υποθέσεις διαφθοράς, υπεξαιρέσεις χρημάτων από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκβιασμοί. Πρόκειται για υποθέσεις με κατηγορούμενους ανθρώπους άλλοτε άγνωστους κι άλλοτε άτομα με ισχυρό αποτύπωμα στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.

Επηρεάζονται άραγε οι δικαστές όταν απέναντί τους, στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται κάποιος με οικονομική επιφάνεια ή πολιτική δύναμη; Είναι η Δικαιοσύνη «απολύτως» τυφλή;

Οι αποφάσεις των δικαστών κρίνονται μόνο από συναδέλφους τους· σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο και ενδεχομένως από τον Αρειο Πάγο. Αυτό σε θεσμικό επίπεδο, γιατί κατά τ’ άλλα οι δικαστές -δικαίως και αδίκως…- κρίνονται καθημερινά από συναδέλφους τους, από τα ΜΜΕ και εν τέλει από την κοινή γνώμη, από όλους μας. Η «Κ» παραθέτει ενδεικτικά κάποιες υποθέσεις που κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη και οι σχετικές αποφάσεις προκάλεσαν αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σχολιάστηκαν, συζητήθηκαν, πυροδότησαν αντιδράσεις.

Υπόθεση Μισθοδικείου

Πριν από περίπου ένα χρόνο και ενώ στο επίκεντρο βρισκόταν το θέμα των συμβασιούχων και το ασφαλιστικό, το Μισθοδικείο με δύο αποφάσεις του που αφορούσαν αναδρομικές αυξήσεις μισθών στους δικαστικούς λειτουργούς, εκτίναξε στα ύψη τις αποδοχές των δικαστών προκαλώντας εν πολλοίς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, οι αποδοχές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων εξομοιώνονταν με εκείνες του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αγγίζοντας τα 10.200 ευρώ. Η δεύτερη απόφαση του Μισθοδικείου τοποθέτησε τον πήχυ… χαμηλότερα, θέτοντας ως βάση υπολογισμού τις αποδοχές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ανέρχονται περί τα 9.000 ευρώ. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, οι αποδοχές αυτές εξομοιώνονται με τις αποδοχές του αρεοπαγίτη, του συμβούλου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έως τότε ανέρχονταν σε 4.964 ευρώ. Οσο για τους μισθούς των δικαστικών των υπόλοιπων βαθμίδων, σύμφωνα με το Μισθοδικείο, αυτοί θα υπολογίζονται με αναγωγή.

Υπόθεση Βαβύλη

Αφού απασχόλησε κατά κόρον την επικαιρότητα και δη τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ο Απόστολος Βαβύλης μετά παραμονή περίπου δύο ετών στις φυλακές Κορυδαλλού (εξέτιε ποινή για υπόθεση ναρκωτικών) και ενώ κατηγορείτο για κακουργηματικές πράξεις μεταξύ των οποίων και αυτή της παραβίασης μυστικών Πολιτείας, αποφυλακίστηκε τελικώς με καταβολή εγγύσης 10.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε «ενθαρρυντική» για την αποφυλάκισή του τη συμπεριφορά του εντός των φυλακών και ειδικότερα την ενασχόλησή του με την καθαριότητα των φυλακών και κυρίως της εκκλησίας. Επιπλέον, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πάλαι ποτέ άνθρωπος με τα «χίλια ονόματα» θα πρέπει να δικαστεί μόνο για κακουργηματική πλαστογραφία και ψευδή βεβαίωση σε Αρχή, καθώς για τις λοιπές πράξεις που του αποδίδονταν δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις…

Υπόθεση Παντείου

Βαρύτατες ποινές που κυμαίνονταν από 3 φορές ισόβια μέχρι 10ετή καθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε δέκα εκ των αρχικά 18 κατηγορουμένων για διασπάθιση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα την περίοδο 1992-1998. Το δικαστήριο μάλιστα για πέντε εκ των συνολικά δέκα καταδικασθέντων έκρινε ότι θα πρέπει να εκτίσουν τις ποινές που τους επεβλήθησαν στη φυλακή.

Ο πρώην πρύτανης του Παντείου Αιμίλιος Μεταξόπουλος, ο πρώην αντιπρύτανης Παναγιώτης Γετίμης, ο πρώην υπεύθυνος του λογιστηρίου Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος και οι υπάλληλοι Μιχάλης Παπαδοκωστάκης και Βλάσης Βεηκοντής οδηγήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού. Εξ αυτών παραμένουν κρατούμενοι οι Παπαδοκωστάκης, Κουτσοδημητρόπουλος και Βεηκοντής, καθώς οι κ. Μεταξόπουλος και Γετίμης μετά αλλεπάλληλες αιτήσεις που υπέβαλαν πέτυχαν να αντικαταστήσουν τον εγκλεισμό τους με καταβολή χρηματικών εγγυήσεων 100.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα καθώς και περιοριστικούς όρους.

Υπόθεση Κυριακού

Πριν από ένα χρόνο ανακοινώθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου το οποίο, απορρίπτοντας αίτημα αναβολής, καταδίκασε ερήμην τον πρόεδρο της ΕΟΕ και πρόεδρο του ομίλου ANT1 κ. Μίνωα Κυριακού σε φυλάκιση 48 μηνών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ χωρίς αναστολή για υπόθεση αυθαίρετων κτισμάτων. Αρχικά, οι συνήγοροι του κ. Κυριακού είχαν ζητήσει αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης επικαλούμενοι ασθένειά του, ωστόσο ο πρόεδρος απέρριψε το αίτημα με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΕΟΕ να καταδικαστεί ερήμην. Οι κατηγορίες αφορούσαν πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και παραβάσεις του νόμου περί αιγιαλού και σχετίζονταν με κτίσματα στην περιοχή Ερμιονίδα, στη θέση Μετόχι Αγίου Αιμιλιανού. Με δεδομένο ότι η ποινή δεν ήταν εξαγοράσιμη, αλλά άμεσα εκτελεστή, βάσει του νόμου, τα αστυνομικά όργανα θα έπρεπε να αναζητήσουν τον κ. Κυριακού και να τον οδηγήσουν στις φυλακές. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε μία εβδομάδα (σ.σ. τότε συνεδρίαζε το αρμόδιο δικαστήριο) προκειμένου ο πρόεδρος του ομίλου ΑΝΤ1 να υποβάλει, ως εδικαιούτο, αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε πριν από ενάμιση χρόνο καταδικάσει τον κ. Κυριακού για πολεοδομικές παραβάσεις που αφορούσαν το ίδιο κτίσμα. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ζήτησε να διαβιβαστούν στον αρμόδιο εισαγγελέα αποσπάσματα των πρακτικών και της απόφασης προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της νομαρχίας που δεν είχε προβεί στην κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος.

Προσφάτως η Ολομέλεια των Εφετών επέβαλε στον κ. Μίνωα Κυριακού πρόστιμο 100.000 έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Υπόθεση Μιχαλόπουλου

Ο εκδότης της «Ελεύθερης Ωρας», Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, την περίοδο που εκδικαζόταν σε πρώτο βαθμό η υπόθεση της 17Ν βρέθηκε στο επίκεντρο και τελικώς κατηγορήθηκε για απόπειρα εκβίασης εις βάρος επιχειρηματιών, όπως η οικογένεια Αγγελοπούλου και η οικογένεια Λάτση, ο πρώην δήμαρχος Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κασιδόκωστας, ο επιχειρηματίας Αργύρης Σαλιαρέλλης αλλά και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Ο εκδότης της «Ελεύθερης Ωρας» κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε τα παραπάνω πρόσωπα χρησιμοποιώντας σε κάποιες περιπτώσεις ως απειλή, δήθεν πληροφορίες που είχε για τις κινήσεις της 17Ν. Από την πρώτη στιγμή ο κ. Μιχαλόπουλος αρνείτο τα όσα τού καταλογίζονταν. Σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή και ελαφρυντικά για απόπειρα εκβίασης εις βάρος της οικογένειας του εφοπλιστή Γ. Λάτση και της οικογένειας του Θ. Αγγελόπουλου καθώς και για χρήση πλαστού εγγραφου. Σε δεύτερο βαθμό η ποινή του μειώθηκε σε εννέα χρόνια χωρίς αναστολή. Μετά αλλεπάλληλες αιτήσεις αποφυλάκισης που υπέβαλε, επικαλούμενος κυρίως σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, τελικώς ο Γρ. Μιχαλόπουλος αποφυλακίστηκε με καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ.

Υπόθεση Ψωμιάδη

Η αντιδικία του με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη κατέληξε σε πρώτο βαθμό στην καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για κακουργηματική πλαστογραφία, η οποία αφορούσε έγγραφο στο οποίο είχαν βασιστεί συκοφαντικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Ονομα», της οποίας υπήρξε εκδότης. Συγκεκριμένα, τα δημοσιεύματα εμφάνιζαν τον κ. Λαλιώτη να έχει εισπράξει «μίζα» για την ανάθεση κατασκευής του αεροδρομίου των Σπάτων και ότι το ποσό είχε καταλήξει σε λογαριασμό της γερμανικής Dresdner Βank.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, την 1η Οκτωβρίου του 2002, καταδίκασε τον Μάκη Ψωμιάδη σε κάθειρξη 12 ετών χωρίς αναστολή. Την ίδια ημέρα ο ίδιος, επικαλούμενος προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα αιμόπτυση, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπου βρέθηκε θετικός στο τεστ φυματίωσης. Εν συνεχεία εντός μιας εβδομάδος οι συνήγοροί του, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων προβλήματα υγείας του κ. Ψωμιάδη, κατέθεσαν αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής στο Πενταμελές Εφετείο, η οποία και έγινε δεκτή από το δικαστήριο που όρισε εγγύηση 200.000 ευρώ. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, το δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό μετέτρεψε την κατηγορία που εκκρεμούσε εις βάρος του Μάκη Ψωμιάδη από κακούργημα σε πλημμέλημα το οποίο, όπως απεφάνθη το δικαστήριο, είχε παραγραφεί…

Υπόθεση Παντελεήμονα

Ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων βρέθηκε στο επίκεντρο σοβαρότατων καταγγελιών με κύρια πηγή τις μοναχές της Ιεράς Μονής του Οσίου Εφραίμ και αφορούσαν οικονομικές ατασθαλίες και συγκεκριμένα υπεξαίρεση 66,5 εκατομμυρίων δραχμών την περίοδο 1995-199 από τη Μονή. Οι μοναχές υποστήριζαν ότι ο μητροπολίτης Αττικής εκμεταλλεύτηκε την επιθυμία τους για… αγιοκατάταξη του οσίου Εφραίμ. Από την πλευρά του, ο κ. Παντελεήμων απέδωσε τα λεγόμενα εις βάρος του σε… πλεκτάνη των μοναχών, οι οποίες όπως είπε δεν ήθελαν να υπάγεται η μονή σε διαχειριστικό έλεγχο. Οσο για τις καταθέσεις ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δραχμών που βρέθηκαν στην τράπεζα, ο μητροπολίτης Αττικής υποστήριξε ότι πρόκειται για «τις οικονομίες του». Παρά τα όσα «αιχμηρά» υποστήριξε για τον μητροπολίτη ο εισαγγελέας της έδρας ζητώντας παράλληλα και την ενοχή του, το δικαστήριο καταδίκασε τελικώς τον κ. Παντελεήμονα σε κάθειρξη οκτώ ετών, αναγνωρίζοντάς του όμως το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και δίνοντας ανασταλτικό στην έφεση. Ως εκ τούτου, ο μητροπολίτης Αττικής, ο οποίος σημειωτέον χαρακτήρισε άδικη την απόφαση, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, με εγγύηση 30.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Υπόθεση Κεντέρη – Θάνου

Οι σκηνές από το θρίλερ της 12ης Αυγούστου 2004 με πρωταγωνιστές ενός αμφισβητούμενου -μεταξύ άλλων και από τη Δικαιοσύνη- τροχαίου τους ολυμπιονίκες Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου μοιάζουν να επαναλαμβάνονται με άλλον τρόπο τις τελευταίες ημέρες με την υπόθεση ντόπινγκ στην ομάδα της άρσης βαρών. Με τη διαφορά ότι στην «dream team» 11 από τους 14 αθλητές βρέθηκαν θετικοί στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ για τους Κεντέρη – Θάνου αυτό δεν συνέβη ποτέ (σ.σ. αν και υπονοήθηκε ευρέως) και οι όποιες ευθύνες τούς αποδόθηκαν αφορούσαν τη μη εμφάνισή τους σε έλεγχο ντόπινγκ και το «σκηνοθετημένο» τροχαίο.

Η εισαγγελική έρευνα που είχε διαταχθεί τότε, μονοπώλησε την επικαιρότητα επί σειρά μηνών. Κορυφαίοι παράγοντες του αθλητισμού πέρασαν την είσοδο του εισαγγελικού γραφείου, ενώ μαραθώνιες ήταν οι καταθέσεις των εμπλεκομένων. Τελικώς η υπόθεση κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίες αποδόθηκαν στους δύο πρωταθλητές, στον πρώην προπονητή τους Χρήστο Τζέκο, στους γιατρούς του ΚΑΤ οι οποίοι βεβαίωσαν το τροχαίο, αλλά και σε δύο «αυτόπτες» μάρτυρες. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμη καθώς, δύο φορές η υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχει ζητήσει την αναβολή της. Και ενώ η εκδίκασή της εκκρεμεί, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για την εθνική ομάδα της άρσης βαρών υπό τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ανδρέα Καραφλό, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο εισηγητής προς το δικαστικό συμβούλιο της παραπομπής των Κεντέρη – Θάνου – Τζέκου σε δίκη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή