Ρομποτική χειρουργική και στην καρδιά

Ρομποτική χειρουργική και στην καρδιά

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Βασίλης Δρούζας είναι 74 ετών, κατάγεται από τα Ιρια Ναυπλίου, και πριν από οκτώ ημέρες υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass). Το ιδιαίτερο στην περίπτωσή του είναι ότι είναι ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε by pass στη χώρα μας, χωρίς την άμεση επαφή ανθρωπίνων χεριών και την τραυματική διάνοιξη του στέρνου. Στη δική του περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εγχείρηση καρδιάς. Οταν πληροφορήθηκε από τον διευθυντή της Β΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου «ΥΓΕΙΑ», κ. Στρατή Παττακό για τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος στην περίπτωσή του, ρώτησε «θα είμαι ο πρώτος;», για να λάβει ως απάντηση: «ξέρετε, και στις πτήσεις με αεροπλάνο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κάποιοι έπρεπε να μπουν πρώτοι». Σήμερα, ο κ. Δρούζας δηλώνει υπερήφανος που είναι ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση στη χώρα μας, η οποία του άφησε σημάδι μόνο τέσσερις μικρές ουλές, σαν γρατζουνιές στο στέρνο.

Ανώδυνη μέθοδος

Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Στρατής Παττακός, «το μεγαλύτερο προτέρημα της μεθόδου αυτής είναι ότι δεν χρειάζεται διάνοιξη του στέρνου, γεγονός που σημαίνει απουσία μετεγχειρητικού πόνου, ελάχιστη απώλεια αίματος και σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς». Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί ακόμα και την ίδια ημέρα στο θάλαμο (και όχι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας), να επιστρέψει σπίτι του εντός τεσσάρων ημερών και στην εργασία του εντός 15νθημέρου.

Περιγράφοντας το σύστημα da Vinci ? S, ο κ. Παττακός σημειώνει ότι αποτελείται από το «ρομπότ-εργάτη» με τους τέσσερις βραχίονες στους οποίους είναι προσαρμοσμένα τα χειρουργικά εργαλεία, έναν υπολογιστή και την κονσόλα μέσω της οποίας ο χειρουργός χειρίζεται τα εργαλεία. Τα «ρομποτικά χέρια» εισέρχονται στην περιοχή της καρδιάς μέσω μικρών τομών, και εκτελούν με απόλυτη πιστότητα τις εντολές που τους δίνει μέσω της κονσόλας ο χειρουργός.

«Η καρδιοχειρουργική με το ρομποτικό σύστημα παρόλο που δεν είναι πειραματική, προς το παρόν δεν απευθύνεται στο ευρύ κοινό», τονίζει ο κ. Παττακός. «Είμαστε σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το εξωτερικό (σ.σ. για την πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση με το σύστημα da Vinci, υπήρξε στενή συνεργασία με τους γιατρούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ινσμπουργκ Αυστρίας) και σκοπός μας είναι προς το παρόν να διενεργούμε λίγες επεμβάσεις, 2-3 το μήνα, σε επιλεγμένα περιστατικά, έως ότου αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία. Πιστεύω ότι σε ένα με δύο χρόνια θα μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο ευρέως».

12.500 επεμβάσεις

Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα περισσότερες από 12.500 επεμβάσεις καρδιάς με το σύστημα ρομποτικής χειρουργικής da Vinci. Μόνο το 2007 πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.500 σχετικές επεμβάσεις -εκ των οποίων οι 1.600 αφορούσαν by pass-, ενώ για το 2008 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.500. Οι επιπλοκές της επέμβασης αυτής καθώς και η θνησιμότητα είναι μηδαμινές.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα»

«Η μέθοδος αυτή για εμάς τους ειδικούς που έχουμε συνηθίσει την κλασική χειρουργική είναι σαν να κάνουμε μια πτήση στο φεγγάρι. Εχουμε μάθει να εμπιστευόμαστε τα χέρια μας και να τα βλέπουμε μαζί με την καρδιά κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων. Το ρομποτικό σύστημα μας αλλάζει αυτά τα δεδομένα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Παττακός, και προσθέτει: «Παρ’ όλα αυτά ο χειρουργός πρέπει να μάθει να αλλάζει τις τεχνικές του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Οπως επίσης πρέπει να μάθει να στέκεται με κριτικό μάτι σε οτιδήποτε καινούργιο, το οποίο πρέπει να ελεγχθεί στην πορεία του χρόνου. Αλλωστε, μπορεί σε ένα χρόνο το σύστημα να έχει εξελιχθεί και να έχουμε νέα στοιχεία να αναλύσουμε.» Καταλήγοντας, ο κ. Παττακός σημειώνει, «εμείς οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα πράγμα. Οτι ο άρρωστος χρειάζεται τη συμπαράστασή μας, γιατί πάνω από τα κομπιούτερ και τα ρομπότ, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η σχέση ασθενούς-γιατρού που δεν θα πρέπει να διαταράσσεται. Γιατί πάνω από όλα πρέπει να τιμούμε τον ασθενή που μας εμπιστεύθηκε την καρδιά του. Και ό,τι κάνουμε γι’ αυτόν να παίρνει μόνο άριστα. Τίποτα πειραματικό, τίποτα εκκεντρικό, τίποτα πρωτοποριακό, το οποίο ακόμα δεν έχει πλήρως εγκατασταθεί στον ιατρικό κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή