Κολέγια στην Ελλάδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άλλο, παράλληλο ζήτημα που άπτεται της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι αυτό των ιδιωτικών ελληνικών κολεγίων, δηλαδή του τρόπου λειτουργίας και του ελέγχου της ποιότητας των σπουδών τους. Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου, περίπου 30 κολέγια δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εξ αυτών 17 συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και σ’ αυτά φοιτούν περί τους 11.000 σπουδαστές. Υπάρχουν ακόμα έξι αμερικανικά ιδρύματα, στα οποία φοιτούν περί τους 8.000 σπουδαστές και άλλοι 1.000 σπουδαστές βρίσκονται σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως χωρίς συνεργασίες. Υπολογίζεται, δηλαδή, ότι οι σπουδαστές των κολεγίων φθάνουν τις 20.000. Αλλοι περίπου 25.000 είναι οι απόφοιτοι των κολεγίων από το ’90 έως και σήμερα.

Ηδη, κατά της Ελλάδας εκκρεμούν προσφυγές στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη για την μη αναγνώριση των πτυχίων των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται -ως παραρτήματα- με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα, θα καθορίσει η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των προσφυγών κατά της Ελλάδας για μη ενσωμάτωση της προηγούμενης Οδηγίας 89/48, που είναι σχετική με τα επαγγελματικά δικαιώματα που χορηγούν τα κολέγια. Ο υπουργός Παιδείας, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, έχει δηλώσει ότι εντός του έτους θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λάβει υπόψη τα περιθώρια αξιολόγησης των κολεγίων, που θα δίνει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στη ρύθμιση αυτή θα συμπεριληφθούν και τα αμερικανικά κολέγια.

Ηδη, πάντως, έχουν γίνει κινήσεις ώστε να υπάρξει η συνδρομή του βρετανικού υπουργείου Παιδείας στον έλεγχο των ελληνικών κολεγίων, καθώς η πλειονότητά τους συνεργάζεται με βρετανικά πανεπιστήμια, αλλά, ενδεικτικό της ασάφειας που επικρατεί είναι ότι το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης, η Βρετανική Πρεσβεία και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων δίνουν διαφορετικούς αριθμούς για τα κολέγια που είναι αναγνωρισμένα από το Βρετανικό Συμβούλιο Πιστοποίησης.

«Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θέλουμε όμως, ως υπουργείο Παιδείας, να βάλουμε κανόνες ξεκάθαρους στον έλεγχο της ποιότητος σε αυτές τις δομές, που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες πριν από το Πανεπιστήμιο», τοποθετείται ο κ. Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή