Κατηγορούμενοι κατά δικαστών και ανακριτών

Κατηγορούμενοι κατά δικαστών και ανακριτών

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες μετά την αρχικώς για τις 30 Ιουνίου προσδιορισθείσα απολογία του δημοσιογράφου Θέμου Αναστασιάδη, η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστου Ζαχόπουλου παραμένει στάσιμη.

Οι ενέργειες του Θέμου Αναστασιάδη και των συνηγόρων του κ. Δημ. Τσοβόλα και Αλ. Κατσαντώνη προκάλεσαν εντύπωση και πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά τους. Η φημολογία που αναπτύχθηκε ήταν έντονη, ωστόσο τρεις εβδομάδες μετά, το βέβαιον είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, παρα τις δηλώσεις του μέσω των οποίων ζητούσε την άμεση απολογία του, πέτυχε το «πάγωμα» της διαδικασίας, κερδίζοντας χρόνο και αλλάζοντας τις ισορροπίες κατήγορου – κατηγορουμένου.

Αρχικώς ο κατηγορούμενος για κακουργηματική παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση Ζαχόπουλου υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης επικαλούμενος μεροληψία από πλευράς του 2ου ειδικού ανακριτή κ. Δημήτρη Οικονόμου. Εντός δύο ημερών, η αίτηση ανεκλήθη και τη θέση της έλαβε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και εξύβριση σε βάρος του δικαστικού λειτουργού. Η μήνυση αυτή αποτελεί τις τελευταίες δεκαπέντε, περίπου, ημέρες αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, η «υψίστης προτεραιότητος» ανάκριση για την υπόθεση Ζαχόπουλου, θα παραμένει στάσιμη και τα χέρια του 2ου ειδικού ανακριτή, προσωρινά, «δεμένα».

Η υποβολή αίτησης εξαίρεσης σε βάρος ανακριτών, εισαγγελέων, αλλά και συνθέσεων δικαστηρίων είναι νομικό δικαίωμα των κατηγορουμένων το οποίο πολύ συχνά επιστρατεύεται στο πλαίσιο της υπεράσπισής τους. Βασικός στόχος της χρήσης αυτού του «δημοφιλούς» ένδικου μέσου είναι η καθυστέρηση της διαδικασίας αλλά και η άσκηση πίεσης στους δικαστές οι οποίοι προσωρινά εξομοιούνται με τους κατηγορουμένους αφού η επάρκειά τους εξετάζεται από συναδέλφους τους που στελεχώνουν τα δικαστικά συμβούλια. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα δικαστικά συμβούλια απορρίπτουν τις αιτήσεις εξαίρεσης κατά ανακριτών. Ωστόσο, ακόμη και οι απορριπτικές αποφάσεις χρησιμοποιούνται από τους κατηγορουμένους ως πρόσθετο επιχείρημα αμφισβήτησης της κρίσης των δικαστών τους.

Το παραδικαστικό κύκλωμα

Μια από τις υποθέσεις στις οποίες σημειώθηκε εκτεταμένη χρήση του ενδίκου μέσου της αίτησης εξαίρεσης είναι αυτή του παραδικαστικού κυκλώματος.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε από τον νυν εισαγγελέα και τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά, ο πρώην αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος κατηγορήθηκε (και τελικώς απηλλάγη) στην υπόθεση, είχε καταθέσει αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του. Την αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του κ. Σανιδά είχε εξετάσει ο τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Λινός ο οποίος την απέρριψε με διάταξή του, υπεραμυνόμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο της επάρκειας του κ. Σανιδά. Σωρεία αιτήσεων εξαίρεσης αλλά και δύο μηνύσεις για κατάχρηση εξουσίας αντιμετώπισε όμως και ο εφέτης ανακριτής κ. Γιάννης Σίδερης ο οποίος συνέχισε την έρευνα του κ. Σανιδά για το παραδικαστικό κύκλωμα στο στάδιο της ανάκρισης. Ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων που στράφηκε εναντίον του αμφισβητώντας το αδιάβλητο της κρίσης του ήταν ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης ο οποίος υπέβαλε σε βάρος του αίτηση εξαίρεσης και εν συνεχεία μήνυση για κατάχρηση εξουσίας. Το ίδιο έπραξε και ο κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ενώ δύο αιτήσεις εξαίρεσης σε βάρος του εφέτη ανακριτή κ. Γιάννη Σίδερη υπέβαλε ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου. Οι προσφυγές των κατηγορουμένων πάντως δεν είχαν θετική έκβαση καθώς απερρίφθησαν στο σύνολό τους από το Συμβούλιο Εφετών.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και σε δύο άλλες υποθέσεις που είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα. Πριν από επτά χρόνια, στην παιδική πισίνα του ξενοδοχείου «Club Mediterane» στον Μαραθώνα, ένα 7χρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από πνιγμό. Η υπόθεση είχε καταλήξει στα δικαστήρια καθώς οι γονείς του ζητούσαν δικαίωση για τον χαμό του παιδιού τους. Οταν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω με τον ανακριτή, οι συνήγοροί τους υπέβαλαν αίτηση εξαίρεσης σε βάρος του ανακριτή. Το ίδιο έπραξαν λίγο καιρό αργότερα, στην Πάτρα, οι συνήγοροι του μαιευτήρα Βασίλη Τζιγγούνη ο οποίος κατηγορείτο για συμμετοχή στην γνωστή υπόθεση συνταγογραφήσεων στην οποία εμπλέκοντο γιατροί και φαρμακοποιοί της πόλης.

Οι υποθέσεις τρομοκρατίας

Χρήση του ίδιου δικαιώματος έκαναν και δυο κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Πρόκειται για τον δικασθέντα και καταδικασθέντα ως «αρχηγό» της «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αλλά και τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στον ΕΛΑ Αγγελέτο Κανά.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης της «17Ν» σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης των πέντε δικαστών που απάρτιζαν τη συνθεση της έδρας καταλογίζοντάς τους μεροληψία εις βάρος του. Αιτία, ο διορισμός από το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως τριών συνηγόρων για την υπεράσπιση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, λόγω κωλύματος του συνηγόρου του, τους οποίους όμως ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν επιθυμούσε ως υπερασπιστές του. Τελικώς, η αίτηση εξαίρεσης του κ. Γιωτόπουλου απερρίφθη.

Την ίδια τύχη είχε και η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του ΕΛΑ από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κατηγορούμενος Αγγελέτος Κανάς. Ο κατηγορούμενος στράφηκε κατά του εισαγγελέα της έδρας κ. Ελευθέριου Πατσή, αποδίδοντάς του μεροληψία. Αιτία, η πρόταση του εισαγγελέα για επιβολή ποινής επτά ετών στον κατηγορούμενο για εκρήξεις. Η εισαγγελική κρίση προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου του Αγγελέτου Κανά, κ. Αλ. Κούγια, ο οποίος αποδοκίμασε την πρόταση του κ. Πατσή, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «προτείνει επτά χρόνια για δύο στρακαστρούκες». Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ εισαγγελέα και δικηγόρου, ενώ ο κατηγορούμενος Αγγελέτος Κανάς ζήτησε την εξαίρεση του εισαγγελικού λειτουργού αμφισβητώντας την αμεροληψία του. Η αίτηση εξαίρεσης και σε αυτή την περίπτωση απερρίφθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή