Πειραιάς, το λιμάνι με τα πολλά «πρόσωπα»

Πειραιάς, το λιμάνι με τα πολλά «πρόσωπα»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευμένοι από την εικόνα της πόλης τους όσον αφορά την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό, εμφανίζονται οι Πειραιώτες, που στην πλειονότητά τους δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους στο «μεγάλο λιμάνι». Στις θετικές πτυχές της ζωής στον Πειραιά, όπως αυτές καταδεικνύονται από τους ίδιους τους κατοίκους, είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη τους για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Οπως κατέδειξε έρευνα της Public Issue, για λογαριασμό της «Κ», το 64% των κατοίκων του Πειραιά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη ζωή στην πόλη τους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) πιστεύουν ότι η ζωή τους χειροτέρεψε τα τελευταία 2 – 3 χρόνια. Στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη του Πειραιά», το 62% απάντησε η καθαριότητα και τα σκουπίδια. Επονται το κυκλοφοριακό (22%) και οι χώροι στάθμευσης (8%), η έλλειψη αστικού πρασίνου και ελεύθερων χώρων (6%) και το περιβάλλον (5%). Ετσι, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων δηλώνει ότι στον Πειραιά δεν βρίσκεις εύκολα να παρκάρεις (ποσοστό 95%), το 85% διαμαρτύρεται για το ότι η πόλη δεν έχει αρκετούς ελεύθερους χώρους, πάρκα και πλατείες και περίπου οκτώ στους δέκα συμφωνούν στο ότι ο Πειραιάς έχει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης. Επίσης, η πλειονότητα των κατοίκων θεωρούν ότι ο Πειραιάς αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ενώ το 65% πιστεύει ότι δεν μπορεί να βρει κάποιος εύκολα μία καλή δουλειά στον Πειραιά.

Θετικές αντιλήψεις έχουν οι ερωτώμενοι για τις δυνατότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης που προσφέρει η πόλη τους, ενώ αξιολογώντας τις υπηρεσίες συλλογικής κατανάλωσης και τις υποδομές στον Πειραιά, το 58% των ερωτώμενων δήλωσε ικανοποιημένο από την ποιότητα του νερού της πόλης και οι μισοί κάτοικοι κρίνουν θετικά τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αλλωστε, περισσότεροι Πειραιώτες δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις (30%) από αυτούς που παίρνουν το αυτοκίνητό τους (24%). Επίσης, περισσότερες είναι οι θετικές από τις αρνητικές απόψεις των Πειραιωτών και για τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου (40% δηλώνουν ικανοποιημένοι έναντι του 30% που είναι δυσαρεστημένοι), τα νοσοκομεία και τους γιατρούς της πόλης και τις ευκαιρίες για μόρφωση που προσφέρει ο Πειραιάς.

Οσον αφορά το έργο του σημερινού δημάρχου Πειραιά, κ. Παναγιώτη Φασούλα, οκτώ στους δέκα κατοίκους της πόλης δηλώνουν «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιημένοι. Οι ερωτώμενοι ανέτρεξαν στη δεκαετία του ’70 για να βρουν τον «ιστορικά καλύτερο δήμαρχο» της πόλης τους. Στη σχετική ερώτηση το 25% κατέδειξε τον Αριστείδη Σκυλίτση, και ακολουθούν σε «δημοτικότητα» οι Χρήστος Αγραπίδης και Γιάννης Παπασπύρου με 11% έκαστος, ο Στέλιος Λογοθέτης (5%), ο Παναγιώτης Φασούλας (4%) και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος (2%). Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο στους δέκα Πειραιώτες (22%) απαντήσαν «κανένας». Τέλος, απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι ερωτώμενοι για το μέλλον, αφού το 45% πιστεύει ότι στα επόμενα πέντε χρόνια ο Πειραιάς θα είναι μία πόλη «μάλλον χειρότερη» για να ζει κάποιος, και μόνο το 17% περιμένει κάτι καλύτερο. Ελάχιστες είναι και οι προσδοκίες των κατοίκων για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης με τις αρνητικές εκτιμήσεις να ανέρχονται στο 73%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή