Με τραγούδια προσπαθούν να σώσουν το χωριό

Με τραγούδια προσπαθούν να σώσουν το χωριό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τραγούδι και χορό προσπαθούν να ξορκίσουν το «κακό». Ο λόγος για τους κατοίκους της Μεσοχώρας Τρικάλων, που διοργανώνουν έως την Κυριακή τις «Γιορτές Αχελώου» ενάντια στην προγραμματιζόμενη εκτροπή του ποταμού που θα σημάνει την καταβύθιση του χωριού τους. Διαμαρτύρονται ακόμα ενάντια στα σχέδια για απαλλοτρίωση ακόμα και της έκτασης που δεν θα βυθιστεί στα νερά του φράγματος, όταν αυτό λειτουργήσει.

Οι «Γιορτές Αχελώου» πραγματοποιούνται φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη φροντίδα της οργάνωσης «Αχελώου Ρους» και της Πανελλαδικής Κίνησης εναντίον της εκτροπής του Αχελώου. Οι γιορτές περιλαμβάνουν μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, κάμπινκ δίπλα στο ποτάμι, έκθεση φωτογραφίας και φυσικά συζητήσεις για το θέμα που «καίει» την περιοχή: την εκτροπή του Αχελώου και την καταβύθιση της Μεσοχώρας. Κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων είναι «Με τον πολιτισμό κόντρα στον αφανισμό».

«Ενισχύοντας τον πολιτισμό μιας μικρής περιοχής όπως η Μεσοχώρα αντιστεκόμαστε στην καταστροφή και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην εκτροπή», λέει εκ μέρους της Κίνησης ο κ. Γιώργος Χονδρός. «Οι εκδηλώσεις μάλιστα έρχονται σε μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και μάλιστα για ολόκληρη τη Μεσοχώρα και όχι μόνο το μισό χωριό που θα βυθιστεί στα νερά του ομώνυμου φράγματος, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή». Η Μεσοχώρα Τρικάλων, με μόνιμο πληθυσμό περί τα 300 άτομα μάχεται τα τελευταία 15 χρόνια ενάντια στην εκτροπή και μάλιστα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή