Το «γλωσσάρι» του ντόπινγκ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

WADA: Παγκόσμια Οργάνωση Αντιντόπινγκ. Ιδρύθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1999 στη Λωζάννη της Ελβετίας, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό. Από το 2001 έχει έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά.

Μεθυλτριενολόνη (μ3): Αναβολικό στεροειδές, 100 φορές ισχυρότερο από την τεστοστερόνη. Αυξάνει ταχύτατα τη μυϊκή μάζα των αθλητών, αυξάνει την ταχύτητα καύσης του σωματικού λίπους και βελτιώνει την αντοχή. Ορισμένες από τις παρενέργειες είναι βλάβες στο συκώτι, ανάπτυξη καρκίνου, έμφραγμα και ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών στις γυναίκες…

Βουπρενορφίνη: Οπιοειδές ναρκωτικό. Εξαφανίζει το αίσθημα του πόνου, επιτρέποντας ατέλειωτες ώρες προπόνησης στους αθλητές. Χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο της ηρωίνης σε προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών. Προκαλεί σύνδρομο εξάρτησης.

Εφεδρίνη: Διεγερτική ουσία, παράγωγο της αδρεναλίνης. Δρα άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνοντας τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος.

Αυξητική ορμόνη (GH): Εκκρίνεται από την υπόφυση και διεγείρει την αύξηση των οστών, των μυών και των ιστών. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται οι μυοκαρδιοπάθειες, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση, η σπλαχνική υπερτροφία, ακόμα και ο καρκίνος.

Ερυθροποιητίνη (EPO): Παράγεται από τα νεφρά για να ρυθμίσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της μάζας των ερυθροκυττάρων, της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου και την αύξηση της αντοχής. Προκαλεί πονοκεφάλους, υπέρταση και αποπληξία, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος και εμφραγμάτων.

Τετραϋδρογεστρινόνη (THG): Συνθετικό στεροειδές αναβολικό που παράγεται από την προσθήκη τεσσάρων ατόμων υδρογόνου στην ουσία γεστρινόνη, η οποία κυκλοφορεί νόμιμα στο εμπόριο και περιέχει τεστοστερόνη. Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών. Για χρόνια, δεν ανιχνευόταν στα αντιντόπινγκ τεστ.

ΒΑLCΟ: Το παγκοσμίως γνωστό χημικό εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων ντόπινγκ, τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή