Εμφιαλωμένο πίνει η Αργολίδα

Εμφιαλωμένο πίνει η Αργολίδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ένας ολόκληρος νομός πίνει μόνο εμφιαλωμένο νερό. Η Αργολίδα αντιμετωπίζει πλέον οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας, καθώς οι πηγές της στερεύουν, ενώ οι γεωτρήσεις πηγαίνουν ολοένα και πιο βαθιά, αντλώντας πλέον υφάλμυρο νερό.

Εκτός από ποσοτικό, το πρόβλημα είναι και ποιοτικό καθώς στο νερό της περιοχής έχουν ανιχνευθεί νιτρικά, χλώριο και υψηλό μικροβιακό φορτίο.

Μόνη λύση, σύμφωνα με όλους τους τοπικούς φορείς, η αξιοποίηση των πηγών του Ανάβαλου, έργο για το οποίο, ωστόσο, δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Τις επιλογές επεξεργάζονται επιστήμονες του ΙΓΜΕ. Οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων του νομού, του Αργους και του Ναυπλίου, ζήτησαν από τους κατοίκους τους, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού, να μη χρησιμοποιούν το νερό της βρύσης για πόση και μαγείρεμα. «Οι δύο πόλεις παίρνουν νερό από την πηγή της Λέρνας. Και ενώ χρειάζονται περίπου 1.200 κυβικά/ώρα, η πηγή δεν μπορεί πλέον να παρέχει περισσότερα από 300 κυβικά/ώρα», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Αργους, κ. Βασ. Μπούρης. «Επομένως είμαστε αναγκασμένοι να συμπληρώσουμε την παροχή νερού με παλαιές γεωτρήσεις, στις οποίες το νερό έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε νιτρικά. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη λύση». «Κανονικά δεν θα έπρεπε να αντλούμε πλέον νερό από τη Λέρνα, όμως δεν μπορούμε να σταματήσουμε την υδροδότηση της πόλης, έστω κι αν το νερό είναι πλέον υφάλμυρο», προσθέτει ο δήμαρχος Ναυπλίου, κ. Παν. Αναγνωσταράς. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δήμοι του αργολικού πεδίου και η Ερμιονίδα.

Η μείωση των βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με τις περίπου 15.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις σε όλο τον νομό επιτείνουν τις συνέπειες. Ομως η ποσότητα του νερού δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οπως ανέδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τα νερά της περιοχής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα.

«Στις παλαιές γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί σήμερα συμπληρωματικά ο Δήμος Αργους τα νιτρικά είναι από 60-70ml/lt (χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο) έως 350ml/lt, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 50 ml/lt», εξηγεί ο υδρογεωλόγος του ΙΓΜΕ κ. Διον. Μαραβέγιας. «Από την άλλη πλευρά, το νερό του Ανάβαλου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόση χωρίς επεξεργασία, αφού έχει 350ml/lt χλώριο, όταν το όριο είναι τα 250 ml/lt. Επιπλέον στο νερό των πηγών Ανάβαλου, Λέρνας και Κρόης έχει ανιχνευθεί υψηλό μικροβιακό φορτίο». Σύνθετο το υδατικό πρόβλημα στην Αργολίδα, επομένως απαιτεί σύνθετες λύσεις.

Η ερευνητική ομάδα του ΙΓΜΕ ολοκληρώνει τη μελέτη της σε λίγες εβδομάδες και προτείνει τον συνδυασμό υδρογεωτρήσεων με εκμετάλλευση των νερών του Ανάβαλου. «Υπάρχουν τεράστιες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων σχετικά με το θέμα του Ανάβαλου, ο οποίος θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα όλης της Αργολίδας», λέει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αργολίδας, κ. Γιάννης Μανιάτης, που κατέθεσε επερώτηση για το θέμα. «Δυστυχώς δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Είναι απαραίτητο το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-13».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή