Οι πολίτες αντιδρούν σε νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Οι πολίτες αντιδρούν σε νέα επιβάρυνση του περιβάλλοντος

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδρούν οι πολίτες του Θριασίου και της Δ. Αθήνας στις επεκτάσεις της «Χαλυβουργικής» και της «ΠΕΤΡΟΛΑ», καθώς επίσης στα σχέδια εγκατάστασης μονάδας υποδοχής βιομηχανικών αποβλήτων σε ανενεργό λατομείο βωξίτη στη Μάνδρα από την εταιρεία «Μandreco» και στη μεταφορά των δεξαμενών πετρελαίου από το Πέραμα. «Ενώ η Ε.Ε. έχει καταδικάσει την Ελλάδα για την κατάσταση του περιβάλλοντος στο Θριάσιο Πεδίο, η πολιτεία συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, δοκιμάζοντας την αντοχή και την ανοχή μας. Οι πόλεις μας και οι κάτοικοι δεχόμαστε τέσσερις νέες απειλές οι οποίες, αν πραγματοποιηθούν, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» σημειώνει ο κ. Χρ. Χρηστάκης μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων που προγραμματίζουν για τη Δευτέρα συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή. Για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Χαλυβουργικής» οι κάτοικοι ανησυχούν καθώς, όπως λένε, θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα 2.000-2.300 τόνους οξειδίων του αζώτου τον χρόνο και 2,6-3 εκ. τόνους διοξείδιου του άνθρακα.

Για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ σημειώνουν ότι θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκλυθούν ετησίως επιπλέον 340.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, θα αυξηθεί η παραγωγή λευκών προϊόντων (ντίζελ και νάφθας), καθώς και η δυσοσμία του διυλιστηρίου. Για τη μονάδα βιομηχανικών αποβλήτων της «Μandreco» υπογραμμίζουν ότι θα μετατρέψει σε σεληνιακό τοπίο δασική έκταση 900 στρεμμάτων. «Θα υποδεχτεί τους 100.000 τόνους αποβλήτων από τις δύο Χαλυβουργίες που βρίσκονται στην Δ. Αττική και απόβλητα από άλλες βιομηχανίες. Θα δημιουργήσει μόνιμες βλάβες στο οικοσύστημα, στο έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και θα τραυματίσει ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου που τροφοδοτεί με οξυγόνο την περιοχή» τονίζει ο κ. Χρηστάκης καταλήγοντας: «Η μεταφορά των δεξαμενών Περάματος μόνο ως φάρσα μπορεί να ακουστεί. Η σκέψη αυτή θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να εγκαταλειφθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή