Ομηροι των… «πάρκινγκ» νηπίων

Ομηροι των… «πάρκινγκ» νηπίων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νηπιαγωγεία ή παιδοφυλακτήρια; Η πραγματικότητα απογοητεύει. Το 23ο νηπιαγωγείο Ηλιούπολης στεγάζεται σε νοικιασμένο μαγαζί, ενώ για αυλή τα παιδιά χρησιμοποιούν την απέναντι παιδική χαρά, αφού διασχίσουν το δρόμο! Σε νηπιαγωγείο του Βύρωνα, η υποχρεωτική μεσημεριανή «σιέστα» των νηπίων (γιατί άραγε;) γίνεται με τα παιδιά καθισμένα στα καρεκλάκια τους και ακουμπισμένα πάνω στο τραπέζι, ελλείψει χώρου! Σε νηπιαγωγείο του κέντρου, γονιός ειδοποιήθηκε από τη διευθύντρια να πάει αργότερα το παιδί του λόγω κάποιας διαμαρτυρίας. «Λεπτομέρεια»: το νήπιο δεν είχε πάει ποτέ στο νηπιαγωγείο, ενώ οι γονείς του είχαν ειδοποιήσει ότι -παρά την αρχική εγγραφή- δεν θα παρακολουθήσει! Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε «πάρκινγκ νηπίων», με υπερμεγέθη 25μελή τμήματα.

«Ολα τα παιδιά που αιτήθηκαν βρήκαν θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο», λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Κόπσης, διευθυντής Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Πέρυσι παρακολούθησαν τα νηπιαγωγεία 93.200 παιδιά, φέτος έφτασαν τα 98.300 με την έναρξη της σχολικής χρονιάς». Η ΔΟΕ μιλάει για 58.000 νήπια και προνήπια που έμειναν εκτός (για 5.000 προνήπια κάνει λόγο το ΥΠΕΠΘ). Ποιος θα δει πίσω από τους αριθμούς την ποιότητα;

Ιδιαίτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε σε χιλιάδες γονείς, τα παιδιά των οποίων πήγαιναν σε παιδικούς σταθμούς που κάλυπταν και τις ανάγκες του νηπιαγωγείου. Ενώ την άνοιξη έγραψαν τα παιδιά τους στους σταθμούς, πληροφορήθηκαν εμβρόντητοι τον Σεπτέμβριο ότι οι σταθμοί δεν διαθέτουν άδεια και πρέπει να μετακομίσουν σε κάποιο αδειοδοτημένο νηπιαγωγείο. Πάνω από τα κεφάλια τους κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της μη εγγραφής των παιδιών τους στην Α΄ Δημοτικού εάν δεν υπάρχει βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου(!), διάταξη που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την 1η Αυγούστου φέτος! Το ΥΠΕΠΘ υποστηρίζει ότι είχε έγκαιρα ενημερώσει τους παιδικούς σταθμούς (πολλοί ιδιοκτήτες το αρνούνται), αλλά προφανώς «ξέχασε» να ενημερώσει τους γονείς.

Ετσι, χιλιάδες γονείς έτρεχαν τελευταία στιγμή να βρουν νηπιαγωγείο, ενώ πολλοί κατέληξαν σε μεγάλα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (προθάλαμος ιδιωτικών δημοτικών σχολείων).

«Νιώθω σε ομηρία. Επιβάλλουν βίαιη αλλαγή περιβάλλοντος στο παιδί μου, που βρίσκεται στην ευαίσθητη ηλικία των πέντε ετών», λέει ο Γιώργος Κονίδας. «Στο 20ό νηπιαγωγείο Ηλιούπολης, τα νήπια προαυλίζονται με το δημοτικό, ενώ πρέπει να ανέβουν 40 – 50 σκαλιά».

Δεν είναι λίγα τα νήπια που εξακολουθούν να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς. Οι γονείς τους έχουν δημιουργήσει το μπλογκ http://aparadektos-nipiagwgeio.blogspot.com. και ζητούν ειδικά για φέτος την αναστολή εφαρμογής του νόμου. Αποκαλυπτικά τα σχόλια: «Είμαι σε αδιέξοδο. Το δημόσιο νηπιαγωγείο, εκτός από το ότι δεν πληροί ουσιαστικά (όχι τυπικά) τις προδιαγραφές, με δυσκολεύει αφάνταστα λόγω της εργασίας μου… Μην τιμωρείτε άλλο τις εργαζόμενες μητέρες».

Ολοι αυτοί οι γονείς θεωρούν αδιανόητο να μη γραφτούν τα παιδιά τους στην Α΄ Δημοτικού. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να δώσει λύση, με ευαισθησία και χωρίς τελεσίγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή