Προχωρούν σε απεργίες και συλλαλητήρια

Προχωρούν σε απεργίες και συλλαλητήρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επερχόμενη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων αποτελεί ουσιαστική «αιτία πολέμου» για πανεπιστημιακούς και φοιτητές, που προχωρούν σε απεργίες, συλλαλητήρια και πιθανόν καταλήψεις σχολών. Επειδή, όμως, η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών αλλά και της κυβέρνησης, την παρούσα χρονική στιγμή, καθιστά αβέβαιη την επιτυχία μιας απεργίας διαρκείας με αίτημα την αύξηση μισθών – οι καθηγητές επέλεξαν να απορρίψουν την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες από την 1η Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, σε απεργίες προχωρεί η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με αίτημα τη μη νομιμοποίηση των κολεγίων. Συγκεκριμένα, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο 48ωρων απεργιών στις 20 και 21 Νοεμβρίου και στις 25 και 26 του ίδιου μήνα. Η γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου για να κρίνει την περαιτέρω στάση της στις 29 Νοεμβρίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ θα συμμετάσχει στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, ενώ απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή και στις ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ). Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τους φοιτητές θα αναδείξουν το θέμα των κολεγίων ως βασικό ζήτημα του τριήμερου εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου (15 – 17/11).

Και καταλήψεις στον ορίζοντα

Οι φοιτητικές παρατάξεις, από την πλευρά τους, από την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων με βασικό ζήτημα την έναρξη καταλήψεων. Των αντιδράσεων ηγούνται η Πανσπουδαστική, η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) και η ΠΑΣΠ. Τις αντιδράσεις πυροδότησε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που καταδίκασε την Ελλάδα επειδή δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει, ύστερα και από την απόφαση του ΔΕΚ, να προχωρήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος εντός του 2009, με το οποίο θα χορηγούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα.

«Υπάρχει μεγάλη οργή στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν δεχόμαστε τον εμπαιγμό του υπουργείου και της κυβέρνησης που στέλνουν πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια με την καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και που μειώνουν τηχρηματοδότηση για την παιδεία στο 2,74% του ΑΕΠ. Η όποια νομιμοποίηση των κολεγίων είναι αντισυνταγματική, όπως και ο νόμος που καθιερώνει δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές» ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Γιάννης Μαΐστρος.

Οχι στις πενθήμερες

Αντίθετα, στη συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) η πρόταση του δ.σ. της ΟΛΜΕ για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την 1η Δεκεμβρίου δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων, όπως απαιτεί το καταστατικό (πήρε 12 ψήφους από τις 78). Ετσι, ακυρώνεται και ο σχεδιασμός της ΔΟΕ που θα συμμετείχε στην απεργία μόνο εάν και η ΟΛΜΕ αποφάσιζε σχετικά. «Ο κλάδος βιώνει την οικονομική κρίση και ζητεί κινητοποιήσεις. Αυτό φάνηκε από τις άλλες προτάσεις που υπήρξαν για 48ωρες απεργίες. Θα επανέλθουμε με νέα πρόταση», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή