Μόλις ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο του έβαλαν φωτιά

Μόλις ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο του έβαλαν φωτιά

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου ήταν το πότε θα ξεσπάσει καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς. Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου εκδηλώνονταν πύρινες εστίες σε καλαμιές κοντά στη λίμνη του Κοτυχίου, όμως η Πυροσβεστική προλάβαινε και τις έσβηνε, πριν επεκταθούν. Δεν έγινε όμως το ίδιο το περασμένο Σάββατο, αφού η πυρκαγιά που ξέσπασε κατάφερε να κάψει 600 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Η συγκυρία δεν είναι τυχαία: η πυρκαγιά ξέσπασε μόλις δέκα ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας ανακήρυξης της περιοχής σε εθνικό πάρκο, απόφαση με πολλά «παράθυρα» στο καθεστώς προστασίας.

Λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους η φωτιά έκαψε κυρίως χαμηλή βλάστηση, ενώ κάηκαν και 100 στρέμματα δάσους. Η καταστροφή προκάλεσε την αντίδραση των οικολογικών οργανώσεων, που κάνουν λόγο για δράση καταπατητών. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ζήτησε να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή που κάηκε και να περιφραχτεί για να προστατευτεί από τους καταπατητές. Ταυτόχρονα κατήγειλλε την κατάσταση που επικρατεί στη Στροφυλιά: «Χρόνια φωνάζουμε για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής των καταπατητών στα «Σαμαρέικα»», αναφέρει. «Χρόνια γίνονται ανεκτές, ακόμη και στο έλος της Λάμιας, μέρους της Στροφιλιάς, φωτιές που βάζουν κτηνοτρόφοι, για να προκαλέσουν το φύτρωμα νέου χορταριού στα λιβάδια. Μόνο που κάποτε η φωτιά μπορεί και να ξεφύγει».

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η χρονική στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς προ δεκαημέρου ανακοινώθηκε η υπογραφή από το ΥΠΕΧΩΔΕ της απόφασης ανακήρυξης της περιοχής Στροφυλιάς και Κοτυχίου σε εθνικό πάρκο (η απόφαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία). Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το μεγαλύτερο μέρος του δάσους της Στροφιλιάς περιλαμβάνεται στη ζώνη απόλυτης προστασίας, ωστόσο μεγάλες εκτάσεις, όπως τα «Σαμαρέικα» έμεναν εκτός προστασίας και ήταν προς το συμφέρον των καταπατητών να «απωλέσουν» τα δασικά ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Την περίεργη αυτή συγκυρία, πυρκαγιάς και «ελλειματικού» πλαισίου προστασίας σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας την αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το υπουργείο υποστήριξε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προστασία της περιοχής και υποστήριξε ότι τα «Σαμαρέικα» δεν εξαιρούνται της προστασίας, παραθέτοντας… την απόφαση εξαίρεσης. Για υπουργική απόφαση που ορίζει δράσεις ασύμβατες με την προστασία της Στροφιλιάς και του Κοτυχίου μίλησε και ο υπεύθυνος θεμάτων περιβάλλοντος στο ΠΑΣΟΚ κ. Σπ. Κουβέλης.

Διαμαρτυρία πυρόπληκτων

Περίπου 1.000 πυρόπληκτοι απέκλεισαν συμβολικά χθες τον κόμβο Φιλοθέης στον Πύργο Ηλείας, διαμαρτυρόμενοι – 14 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές – για την καθυστέρηση υλοποίησης του εξαγγελθέντος σχεδίου ανασυγκρότησης και της καταβολής των αποζημιώσεων. Για τον ίδιο λόγο κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας. Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των δήμων Σκιλλούντος, Ωλένης, Αρχαίας Ολυμπίας, Φολόης, Αμαλιάδας, Πύργου, Αλιφείρας, Λασιώνος, Βαρθολομιού, Τραγανού, Λεχαινών, Ιάρδανου, Κάστρου Κυλλήνης, Γαστούνης, Πηνείας και χωριών, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, κομμάτων, «του δημάρχου Ζαχάρως εξαιρουμένου», σύμφωνα με τον νομάρχη Ηλείας, κ. Χ. Καφύρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή