Με σύμμαχο το Διαδίκτυο απέτρεψαν δύο αυτοκτονίες

Με σύμμαχο το Διαδίκτυο απέτρεψαν δύο αυτοκτονίες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θες στ’ αλήθεια να αυτοκτονήσεις; Δεν θες να ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου;» «Εχεις ολόκληρη τη ζωή μπροστά σου, μην το κάνεις!» «Εάν πραγματικά θες, έχω να σου προτείνω δύο τρόπους για ανώδυνο θάνατο…» Συζητήσεις σαν κι αυτές γίνονται όλο και πιο συχνά, στις δεκάδες ιστοσελίδες με θέμα τον θάνατο («σώσε τον πλανήτη, σκότωσε τον εαυτό σου» είναι ο τίτλος μιας από αυτές) αλλά και σε δημοφιλή «δωμάτια επικοινωνίας». Δύο τέτοιους διαλόγους, μεταξύ Ελλήνων χρηστών, κινητοποίησαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα τους άνδρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οι οποίοι επενέβησαν αποτρέποντας τα χειρότερα. Πρόκειται για το 16ο και το 17ο -στην Ελλάδα- περιστατικό αυτοκτονικού ιδεασμού που κοινοποιείται στο Διαδίκτυο και αποτρέπεται από τις διωκτικές αρχές και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διαπιστώνοντας τάση αύξησης του φαινομένου.

Πρωταγωνιστές στα τελευταία γεγονότα είναι 14χρονη μαθήτρια, κάτοικος των βορείων προαστίων και 25χρονος σπουδαστής από τη Δυτική Αττική. Δημοσιοποίησαν στο Διαδίκτυο την πρόθεση να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ζητώντας οδηγίες αυτοκτονίας.

Η 14χρονη έπειτα από ερωτική απογοήτευση εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης που οι γονείς της δεν αντελήφθησαν. «Οχι στους γονείς, αλλά στο Διαδίκτυο μιλούν οι νέοι για τις αγωνίες, τους φόβους, τις ανασφάλειές τους», λέει για το θέμα ο κ. Στ. Αλεβίζος, ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού». «Το Διαδίκτυο τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με «ομοϊδεάτες» τους. Εκεί αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια», συμπληρώνει. Τους διαλόγους της 14χρονης στο mIRC εντόπισαν νυχτερινές ώρες αστυνομικοί της ΕΛ. ΑΣ. και επεκτείνοντας την έρευνα στο ψηφιακό της προφίλ (σελίδες που επισκέπτεται, λογαριασμούς που διατηρεί σε κοινότητες) εντόπισαν άτομο από το φιλικό της περιβάλλον που αποκάλυψε την ταυτότητά της. Κατόπιν αυτού, ειδοποιήθηκαν οι γονείς της και η ανήλικη τέθηκε υπό την εποπτεία ψυχολόγων. Οι αστυνομικοί παράλληλα απέτρεψαν την αυτοκτονία 25χρονου, ο οποίος δήλωνε απογοητευμένος από τη ζωή για προσωπικούς και οικονομικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή