Κατακερματισμός του Σέιχ Σου από τα έργα των νέων δρόμων

Κατακερματισμός του Σέιχ Σου από τα έργα των νέων δρόμων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε περαιτέρω υποβάθμιση του δάσους του Σέιχ Σου οδηγεί η διάνοιξη του νέου οδικού δικτύου συνολικού μήκους εξήντα χιλιομέτρων, υποστηρίζουν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και η νομαρχιακή κίνηση Οικολογία-Αλληλεγγύη.

Οι δρόμοι, για τη διάνοιξη των οποίων έχουν ήδη κοπεί ή καταστραφεί χιλιάδες δέντρα, πολλά από τα οποία προέρχονται από αναδασώσεις ή αναβλαστήσεις, δημιουργούνται για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων, σύμφωνα με το Δασαρχείο, στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με τους οικολόγους, θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων παράνομων χωματερών μέσα στο δάσος (πέρα από τις περίπου δέκα που ήδη υπάρχουν) και θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης για οικοπεδοποίηση, όπως συνέβη στο παρελθόν με την περιοχή Ασβεστοχωρίου – Εξοχής.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου, το Σέιχ Σου διαθέτει ήδη το πλέον εκτεταμένο δίκτυο αντιπυρικών λωρίδων, μήκους 190 χιλιομέτρων σε συνολική έκταση 30.000 στρεμμάτων, το οποίο απλώς χρειάζεται συντήρηση. Το νέο οδικό δίκτυο επεσήμαναν θα κατακερματίσει το δάσος σε μικρά πάρκα, αποτελώντας εστία όχλησης για την πανίδα του οικοσυστήματος. Οι νέοι χαλικόστρωτοι δρόμοι, σύμφωνα με τους ίδιους, θα εξελιχθούν σύντομα σε ασφαλτοστρωμένες οδικές αρτηρίες, όπως συνέβη και με τον δρόμο Φιλίππειο – Εξοχή, που αρχικώς διανοίχτηκε ως μονοπάτι.

Οι εργασίες, που εκτελούνται με ευθύνη του Δασαρχείου, τόνισαν, αποτελούν την τρίτη επέμβαση στο Σέιχ Σου μετά την κατασκευή της περιφερειακής οδού και των ανισόπεδων κόμβων της -που έγιναν εις βάρος περίπου τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων δάσους- χωρίς όμως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παράλληλα με τις διανοίξεις δασικών δρόμων εκτελούνται έργα υδροδότησης, αλλά κυρίως απορροής όμβριων υδάτων, τα οποία συνήθως προοιωνίζουν ασφαλτοστρώσεις και είναι τελείως περιττά, όταν πρόκειται για δασικούς δρόμους. Οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν να σταματήσουν τα έργα, να περιοριστεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων με προστατευτικές μπάρες, να φυλάσσεται η περιοχή σε εικοσιτετράωρη βάση, να υπογειοποιηθεί η εσωτερική περιφερειακή όπου υπάρχουν μεγάλα πρανή και να λυθεί οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών ιδιοκτησιών στο δάσος με ανταλλαγή εκτάσεων ή και αποζημιώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT