Μεταπτυχιακά στα Εμιράτα θα οργανώσουν ελληνικά ΑΕΙ

Μεταπτυχιακά στα Εμιράτα θα οργανώσουν ελληνικά ΑΕΙ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνες επιστήμονες συμβάλλουν στον κατασκευαστικό οργασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς αρκετοί εργάζονται στα μεγάλα έργα που ανεγείρονται στην περιοχή. Τώρα οι Αραβες ζητούν τη συνδρομή Ελλήνων και στον τομέα των οικονομικών σπουδών. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δύο μεγάλα ιδρύματα της χώρας, με διεθνές κύρος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχουν λάβει πρόσκληση από φορείς του Αμπού Ντάμπι για να οργανώσουν εκεί μεταπτυχιακά προγράμματα στον κλάδο της οικονομίας και της διοίκησης επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, εάν η πρόταση υλοποιηθεί, τα ελληνικά ΑΕΙ θα προσφέρουν την ακαδημαϊκή τους τεχνογνωσία για τη δημιουργία νέων οικονομικών στελεχών, τα οποία θα υπηρετήσουν τον στόχο των Αραβικών Εμιράτων να ισχυροποιηθούν ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.

«Η πρόταση συνάδει με τον στόχο της εξωστρέφειας που έχει τεθεί για τα ελληνικά πανεπιστήμια»  ανέφερε στην «Κ» ο αρμόδιος γραμματέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αθ. Κυριαζής.

Τα μεταπτυχιακά άλλωστε είναι το νέο «ισχυρό» χαρτί στον κόσμο της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι πτυχιούχοι των ελληνικών πανεπιστημίων διεκδικούν μία θέση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών – είτε αυτό είναι σε επίπεδο master είτε σε διδακτορικό. Μάλιστα, πολλοί 30άρηδες με επαγγελματική εμπειρία επιλέγουν να γυρίσουν στα φοιτητικά έδρανα, με στόχο την καλύτερη θέση και αύξηση των αποδοχών τους.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, την τελευταία εξαετία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αυξήθηκαν κατά 54%. Από τους 50.057 το ακαδημαϊκό έτος 2002 – 2003 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 77.167 το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2007 – 2008. Εξ αυτών οι 39.455 φοιτούν σε master και οι 37.712 είναι υποψήφιοι διδάκτορες.

Στα ελληνικά ΑΕΙ συνολικά οργανώνονται 463 μεταπτυχιακά προγράμματα. Μάλιστα, σε αυτό τον αριθμό δεν έχουν συνυπολογισθεί τα 26 μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία οργανώνονται από ξένα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τα ΤΕΙ.

Τα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ καλύπτουν όλη την γκάμα των επιστημών. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα μεταπτυχιακά που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω των κολεγίων – παραρτημάτων τους στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, το 2007 υπήρχαν 95 προγράμματα master από ελληνικά κολέγια σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα έχει οικονομικό αντικείμενο. Η «μονομέρεια» των κολεγίων σχετίζεται και με τις επενδύσεις σε υποδομές (εργαστήρια κ. λπ.) που απαιτεί η ανάπτυξη επιστημών, όπως η ιατρική και οι πολυτεχνικές ειδικότητες. Αντίθετα, ο οικονομικός κλάδος δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Οπως ανέφερε στην  «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Κων. Καρκανιάς, περί τους 2.500 είναι οι φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών στα κολέγια – ευρωπαϊκά παραρτήματα. Μαζί με εκείνους των αμερικανικών κολεγίων ο αριθμός προσεγγίζει τις 4.000. Τα δίδακτρα στα κολέγια κυμαίνονται από 10.000 με 12.000 ευρώ ετησίως.

Δίδακτρα αντί της κρατικής χρηματοδότησης προτιμούν και τα ΑΕΙ. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 7.000 έως και 15.000 ευρώ για το σύνολο της διάρκειάς τους, δηλαδή για 18 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που ξεκίνησαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, τώρα -με τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλιώς θα πρέπει να επιβάλουν δίδακτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή