Οι γαλακτοπαραγωγοί βιώνουν κρίση…

Οι γαλακτοπαραγωγοί βιώνουν κρίση…

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι φέτος», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος. «Η τιμή πώλησης του γάλακτος στις βιομηχανίες κυμαίνεται σήμερα στα 30 λεπτά το κιλό, έχει δηλαδή μειωθεί πάνω από 30% και τείνει να πέσει και άλλο». Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κεφαλάς, οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ πιέζουν για χαμηλότερες τιμές τις βιομηχανίες και εκείνες με τη σειρά τους τους παραγωγούς.

Ωστόσο, κέρδος έχουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα οποία πωλούν τα γαλακτοκομικά στις ίδιες, αν όχι σε υψηλότερες τιμές. «Παράλληλα, η οικονομική κρίση έχει επιφέρει μείωση της ζήτησης για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιαούρτι και τυρί» υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλάς.

Ακόμη, από πέρυσι ισχύει διαφορετικό καθεστώς σχετικά με την αγορά πετρελαίου. «Δεν αγοράζουμε πλέον το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης σε μειωμένη τιμή. Αντ’ αυτού μας δίνουν πίσω ένα ποσό έναντι, το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», διευκρινίζει ο κ. Κεφαλάς. Για τους αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούνται στη γαλακτοπαραγωγή, ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει ειδική ρύθμιση από τον ΟΓΑ προκειμένου να ασφαλίζονται όπως εκείνοι που δουλεύουν στη φυτική παραγωγή. Παρά τα προβλήματα, ο κ. Κεφαλάς αισιοδοξεί για το μέλλον. «Το τρόφιμο που παράγουμε είναι αναντικατάστατο», δηλώνει. «Λίγοι μπορούμε να το κάνουμε σωστά, γιατί απαιτεί πολλές προϋποθέσεις: κεφάλαιο, τεχνογνωσία, αλλά και προσωπική εργασία!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή