«Ναυάγιο» η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας

«Ναυάγιο» η σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τη σωφρονιστική πολιτική, αλλά και τα προβλήματα των εξαρτημένων κρατουμένων σε Ελλάδα και Αμερική διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι μίλησαν χθες σε σχετική ημερίδα του ΚΕΘΕΑ.

Οι παγκόσμιες τάσεις της εγκληματικότητας δείχνουν ότι ολοένα και νεαρότερα άτομα φυλακίζονται, την ίδια στιγμή που τα εγκλήματα ανά τον κόσμο γίνονται ολοένα και βιαιότερα. Τα στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Κλινικής Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο, David Deitch. «Η πλειονότητα των ατόμων που εγκληματούν έχουν υπάρξει θύματα βίας στα πρώτα χρόνια της ζωής τους (σωματικής ή σεξουαλικής) ή απλώς ήταν μάρτυρες βίαιων επεισοδίων».

«Ναυάγιο» χαρακτήρισε τη σωφρονιστική πολιτική στη χώρα μας ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κ. Νίκος Παρασκευόπουλος και εξήγησε ότι «παρά τα δραματικά ποσοστά υποτροπής του εγκλήματος, δεν ευνοούνται θεραπευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής στην Ελλάδα ούτε στην Ε.Ε.» Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που θα δημιουργούσε η εφαρμογή προγραμμάτων υποκατάστασης στις φυλακές, με δεδομένο ότι μόνο τα προγράμματα που στοχεύουν στην επανένταξη, καταπολεμούν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, κ. Γιάννης Τέντης, επεσήμανε ότι η κουλτούρα της φυλακής, αλλά και η μη εφαρμογή της νομοθεσίας, εμποδίζουν την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων στη φυλακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή