Η «σύγκλιση» ξεκινά με 5.500 νέους κάδους

Η «σύγκλιση» ξεκινά με 5.500 νέους κάδους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση Δήμων για την προμήθεια 5.500 μπλε κάδων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τής «σύγκλισης» με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανακύκλωση (να φθάσουμε στο 33% έως το 2012), ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αναμένεται να διατεθούν επιπλέον 20.000 κάδοι εντός των επόμενων δύο ετών.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, υπεγράφη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά απόφαση για τη χρηματοδότηση δήμων που είναι έτοιμοι για την απόκτηση νέων μπλε κάδων ανακύκλωσης. Πρόκειται για τους δήμους: Αθηναίων (2.000 κάδοι), Πειραιώς (1.500 κάδοι), Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης (1.000 κάδοι), Περιστερίου (500 κάδοι), Γαλατσίου (200 κάδοι), Κορυδαλλού (200 κάδοι) και Ικαρίας (100 κάδοι). Παράλληλα, το Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών (υπεύθυνο για τους μπλε κάδους) δεσμεύθηκε να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους δήμους για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων (το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και το μέταλλο που προέρχονται από τις συσκευασίες και συλλέγονται μέσα από το πρόγραμμα των μπλε κάδων). Η οικονομική αυτή ενίσχυση ανά ΟΤΑ θα είναι κλιμακωτή και θα υπολογίζεται με βάση την ποσότητα αποβλήτων που συλλέγεται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση.

Με τη θέσπιση της επιπλέον χρηματοδότησης προβλέπεται ο υπερδιπλασιασμός, έως το 2011, του αριθμού των ΟΤΑ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των μπλε κάδων, με στόχο να συλλέγονται 20 έως 25 κιλά ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, καθώς και ο τριπλασιασμός της ποσότητας των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων που θα συλλέγονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (από τους 68.000 τόνους το 2007 να φτάσουν τους 200.000 τόνους). Την ίδια ώρα, από 52.000 σήμερα, οι μπλε κάδοι αναμένεται να φθάσουν τους 100.000 το 2011.

«Βασική προτεραιότητά μας στο ΥΠΕΧΩΔΕ είναι η προώθηση της ανακύκλωσης», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουφλιάς. «Μάλιστα ήδη πετύχαμε τον τετραπλασιασμό της και συγκεκριμένα το 2008 η ανακύκλωση ανήλθε σε ποσοστό 25% του συνόλου απορριμμάτων από 6% που ήταν το 2004». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 11 εγκεκριμένα συστήματα ανακύκλωσης για την ανακύκλωση συσκευασιών, μπαταριών, αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, φορητών ηλεκτρικών στηλών, ελαστικών, λιπαντικών ελαίων, αυτοκινήτων, μπαταριών αυτοκινήτων και βιομηχανίας. Μόλις πρόσφατα, εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και νέο σύστημα ανακύκλωσης, για την τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία των πόλεων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή