Θλιβερή η εικόνα για τους υγρότοπους όλης της χώρας

Θλιβερή η εικόνα για τους υγρότοπους όλης της χώρας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χειροκρότημα για τη Μικρή Πρέσπα! Από όλες τις λιμνοθάλασσες, τις λίμνες και τα Δέλτα ποταμών της χώρας μας που έχουν ενταχθεί στη συνθήκη Ραμσάρ -και «εορτάζουν» στις 2 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- μονάχα η Μικρή Πρέσπα εμφανίζει σήμερα υγιή και εύρωστη εικόνα. Και αυτό χάρη στη δράση μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης!

Αυτό είναι το θλιβερό συμπέρασμα έκθεσης που εκπόνησαν από κοινού οι WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και αποτελεί την «ακτινογραφία» των 10 υγροτόπων Ραμσάρ της χώρας. Μολονότι επτά στους δέκα υγροτόπους έχουν κηρυχθεί και Εθνικά Πάρκα, η κατάστασή τους και η διαχείριση της οποίας τυγχάνουν κρίνεται από μέτρια έως ανεπαρκής. Αναλυτικότερα, η εικόνα των υγροτόπων:

Δέλτα Εβρου: Απογοητευτική εικόνα. Η έλλειψη διαχειριστικών δράσεων που να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις και τις απειλές, η ελλιπής φύλαξη και η ανεπαρκής διαχείριση των υδάτινων πόρων οδηγούν στη διαρκή υποβάθμισή του.

Λίμνη Βιστωνίδα, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Ισμαρίδα: Το αρδευτικό του νομού Ξάνθης, με απαγωγή τεράστιων ποσοτήτων νερού από τον Νέστο, το φράγμα του Κομψάτου και η άναρχη οικιστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη σκιαγραφούν μια άκρως ανησυχητική εικόνα για το μέλλον.

Δέλτα Νέστου: Στην περιοχή διατηρούνται ακόμα σημαντικά στοιχεία της βιοποικιλότητας. Απειλή αποτελεί μεταξύ άλλων η εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου στη Λιμνοθάλασσα της Βάσσοβας.

Λίμνη Κορώνεια: Θεωρείται βιολογικά νεκρή. Από το 2004 επίσημα δεν έχει ψάρια, ενώ έχουν σημειωθεί 3 επεισόδια μαζικών θανάτων ψαριών και πουλιών. Τα πρώτα έργα αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει από τη νομαρχία. Εκτιμάται ότι μπορεί να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση σε 8 χρόνια.

Λίμνη Κερκίνη: Παρουσιάζει σχετικά καλή οικολογική κατάσταση, αν και σε μεμονωμένες περιοχές σημειώνεται σημαντική υποβάθμιση. Η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων υποβαθμίζει τη βιοποικιλότητά της.

Δέλτα Αξιού, Εκβολή Λουδία, Δέλτα Αλιάκμονα: Διατηρεί σημαντικό φυσικό πλούτο παρά τις πιέσεις. Παρατηρούνται όμως πιέσεις για αστική επέκταση, αλλαγή χρήσεων γης, απόρριψη αποβλήτων.

Λίμνη Μικρή Πρέσπα: Ξεχωρίζει χάρη στο σημαντικό έργο της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών. Ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων και των ροδοπελεκάνων αυξάνεται, ενώ τα υγρά λιβάδια έχουν τριπλασιαστεί σε έκταση τα τελευταία 5 χρόνια. Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο διασυνοριακής λεκάνης απορροής.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Ελλιπής διαχείριση και «πυροσβεστικά» μέτρα. Η αυθαίρετη δόμηση στις παράκτιες περιοχές φανερώνει την απουσία περιφρούρησης και αδυναμία των αρχών να επιβάλουν το νόμο.

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου: Απειλές, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη και η ανεξέλεγκτη προσβασιμότητα στην περιοχή.

Αμβρακικός Κόλπος: Αδράνεια στη διαχείριση της περιοχής. Απειλή, η εντατικοποίηση των ιχθυοκαλλιεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή