Ποινικές διώξεις λόγω Siemens

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άσκηση ποινικών διώξεων, κατ’ εκτίμησιν εντός των προσεχών 45 ημερών, για συμβάσεις του ΟΣΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τη Siemens ετοιμάζεται να προχωρήσει η Εισαγγελία Αθηνών. Οι διώξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κατά παντός υπευθύνου για απιστία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, και έπεται η «προσωποποίηση» των κατηγοριών για τις «διακριτικές πληρωμές» της Siemens, στον πυρήνα του μεγάλου σκανδάλου.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο 4ος ανακριτής κ Νίκος Ζαγοριανός ασχολήθηκε με το «πάγωμα» των λογαριασμών υπόπτων στο εξωτερικό για τους οποίους απαιτείται η αποστολή μιας σειράς συμπληρωματικών εγγράφων, ιδιαίτερα προς τις εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας. Αλλά και στις ελληνικές τράπεζες η Εισαγγελία εμμένει στο «μπλοκάρισμα» όλων των κινήσεων από και προς λογαριασμούς -ακόμα και εκείνων που αφορούν κίνηση καταναλωτικών ή στεγαστικών δανείων- την ώρα που αρκετοί από τους θιγόμενους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την άρση του μέτρου.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Ζαγοριανός όσο και οι συνάδελφοί του (Βούλγαρης, Ορνεράκης και Βλάχου) επιχειρούν να «συναρμολογήσουν» τη διαδρομή των χρημάτων από τη μητρική εταιρεία προς τους τελικούς παραλήπτες. Αυτό είναι πιο εύκολο στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C 4I (χάρη στην «προεργασία» των στελεχών της Siemens, Σίκατσεκ και Γιάγκεμαν, την έρευνα των ελβετικών αρχών και τις απαντήσεις της τράπεζας ΑΒΝ ΑΜRΟ στο Μονακό). Είναι όμως ιδιαίτερα δύσκολη στις περιπτώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΟΣΕ, όπου δεν υπάρχει καταγραφή του τρόπου με τον οποίο «το χρήμα έφτασε στην Αθήνα» πλην των μαρτυριών του κ. Σίκατσεκ στη διάρκεια της δίκης του στο Μόναχο και κατά την εξέτασή του από τους κ. Ζαγοριανό και Αθανασίου.

Στην εξέταση των συμβάσεων για το σύστημα ΕΡΜΗΣ (τηλεπικοινωνίες Στρατού) και ΠΑΤΡΙΟΤ, ο κ. Βούλγαρης (που δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο από τα δύο συστήματα δόθηκαν τα 2 εκατομμύρια μάρκα που αναφέρει ο κ. Σίκατσεκ) καλεί ως μάρτυρα πρώην εργαζόμενο της Siemens Hellas που φέρεται από τον κ. Σίκατσεκ ότι παρέλαβε το ποσό για λογαριασμό της θυγατρικής εταιρείας από την Ελλάδα. Ο μάρτυρας αυτός θα κληθεί να καταθέσει ανωμοτί καθώς θεωρείται με βάση την κατάθεση Σίκατσεκ «ύποπτος».

Οι συμφωνίες με τον ΟΣΕ

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, η προανακριτική έρευνα επικεντρώνεται μόνο σε δύο από τις προγραμματικές συμφωνίες που συνήψε η Siemens με τον ΟΣΕ μέσω των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η προγραμματική συμφωνία που αφορούσε την έρευνα που διενεργήθηκε εις βάρος του τέως διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Κ. Γιαννακού και είχε τεθεί με αμετάκλητο βούλευμα στο αρχείο το καλοκαίρι του 2007, δεν περιλαμβανόταν -και σωστά- στην αρχική εντολή προς τον διενεργούντα τις ανακρίσεις εισαγγελέα κ. Ορνεράκη. Ομως και σε αυτή την περίπτωση, τα δύο εκατομμύρια μάρκα που αναφέρονται σε έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας – ερευνήτριας Debevoice ότι δόθηκαν στην ελληνική εταιρεία για να αλλάξουν οι ρήτρες των Προγραμματικών Συμβάσεων του ΟΣΕ με τον γερμανικό οίκο, δεν διευκρινίζεται για ποια συμφωνία δόθηκαν. Συνεπώς, λόγω της ύπαρξης μεταγενέστερεων στοιχείων από αυτά που ήσαν γνωστά κατά την έκδοση του βουλεύματος, θα μπορούσαν θεωρητικά οι πληρωμές στις οποίες αναφέρεται ο κ. Σίκατσεκ να αφορούν και αυτή τη σύμβαση.

Ο κ. Σίκατσεκ ανέφερε τόσο στη διάρκεια της δίκης του στο Μόναχο όσο και στις καταθέσεις του ότι το τμήμα Συγκοινωνιών ζήτησε μια «διευκόλυνση» από τα «μαύρα ταμεία» του τμήματος τηλεπικοινωνιών «κατά το έτος 2001-2002» ύψους 2 εκατομμυρίων μάρκων που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για «διακριτικές πληρωμές» στην Ελλάδα. Τα χρήματα δόθηκαν στον κ. Νόρμπερτ Γκεμπάουερ στη Ζυρίχη και επεστράφησαν στον τομέα μεταφορών μετά 3,5 χρόνια. Ο κ. Σίκατσεκ είχε πει στην «Κ» ότι «η πληρωμή αυτή ήταν μοναδική στο είδος της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή