Η εμπειρία ξένων φοιτητών στην Ελλάδα

Η εμπειρία ξένων φοιτητών στην Ελλάδα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ονειρευόμουν να ζήσω στην Ελλάδα από το δημοτικό, όταν διάβαζα ελληνική Μυθολογία», εξομολογείται στην «Κ» ο 30χρονος Diego Fittipaldi από την Αργεντινή. Είναι ένας από τους πολλούς αλλοδαπούς φοιτητές που αποφασίζουν παρά τις δυσκολίες να σπουδάσουν στη χώρα μας. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Γης έρχονται στη χώρα μας σαγηνευμένοι από τον μύθο της, αλλά στην πορεία απομυθοποιούν πολλά και ανακαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Μας μίλησαν για όσα έμαθαν -εκτός από τις σπουδές- στη χώρα μας. Αν ο Diego επέλεξε την Αθήνα επειδή θαύμαζε την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, η 32χρονη Ayse Yurekli από την Τουρκία αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να κάνει το διδακτορικό της στο Πάντειο «επειδή εδώ νιώθω σαν στο σπίτι μου! Με εξέπληξαν οι ομοιότητες των δύο λαών!». Την ίδια οικειότητα όμως δεν νιώθουν οι Γερμανοί φοιτητές StephaRolke, 27 ετών και Juliane Girke, 24 ετών. «Πολλές καταστάσεις είναι για εμάς τελείως καινούργιες. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι καταλήψεις και κυρίως ο καύσωνας το καλοκαίρι» Ωστόσο, υπάρχουν και ευχάριστες εκπλήξεις… «Εδώ δεν αισθάνεσαι μοναξιά, ακόμα κι όταν δεν ξέρεις κανέναν». Για την 29χρονη ΝesriΙssa από τη Συρία είναι μεγάλη ανακούφιση οι κοινές συνήθειες μεταξύ των δύο λαών, «η μεσημεριανή σιέστα είναι κάτι που απολαμβάνω πολύ και ευτυχώς είναι διαδεδομένη και εδώ».

Για την 20χρονη Hannah ab Hamar από την Αίγυπτο η φοιτητική ζωή εδώ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. «Χαίρομαι που είμαι φοιτήτρια στην Αθήνα. Προτιμώ να επισκέπτομαι την Αίγυπτο στις διακοπές». Στην Ελλάδα ανακάλυψαν εκ νέου τη «χαρά της ζωής» η 28χρονη Renee Cortas και η 33χρονη Lisa από τον Λίβανο. «Η εμπειρία του πολέμου μάς είχε αλλάξει. Είχαμε μεγαλώσει πριν από την ώρα μας… Στην Αθήνα μπορέσαμε να ζήσουμε και πάλι ξέγνοιαστα». Αυτήν την ανεμελιά είναι που θα θυμάται για πάντα ο 30χρονος David Onyango από τα φοιτητικά του χρόνια στην Πάτρα. «Ηρθα τυχαία στην Ελλάδα με υποτροφία από το υπουργείο Εξωτερικών της πατρίδας μου. Αλλοι υπότροφοι βρέθηκαν στις ΗΠΑ, αλλά δεν τους ζηλεύω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT