ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Επιστολή προς Ομπάμα για το ζήτημα της ονομασίας

Τις υπογραφές 220 ακαδημαϊκών απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και διδάσκοντες στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς, φέρει επιστολή που συντάχθηκε με αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και αντικείμενο το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Οι υπογράφοντες, αφού απαντούν με σαφή επιχειρήματα στους ισχυρισμούς της πλευράς των Σκοπίων ως προς τη διεκδίκηση μακεδονικής ταυτότητας και επισημαίνουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας και όχι Σλάβος, απευθύνουν το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια χώρα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να παραχαράζει την Ιστορία. Τέλος, καλούν την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να διορθώσει τους χειρισμούς που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίοι χαρακτηρίζονται λανθασμένοι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μνημόσυνο για Χαρίλαο Φλωράκη

Συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη και η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί πολιτικό μνημόσυνο στη 1.30 το μεσημέρι, στον Αϊ-Λια, στο Παλιοζογλώπι. Θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ για να χαιρετίσει την πλούσια, ανοιχτή πολιτική διαθήκη του Χαρίλαου Φλωράκη τόσο στην ελληνική Αριστερά όσο και στη νεότερη πολιτική Ιστορία της χώρας.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Καταγγελία για παράνομες απελάσεις

Την απέλαση εκατοντάδων λαθρομεταναστών προς την Τουρκία μέσω των συνόρων στον Εβρο, καταγγέλλει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάντια Βαλαβάνη. «Την ίδια στιγμή που η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για τις παράνομες απελάσεις μεταναστών προς τη Λιβύη, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξορίζουν την Ιταλία από τα πολιτισμένα κράτη, επιβεβαιώνεται ένα παρόμοιο και διαρκές έγκλημα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας» τονίζει η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Επίθεση σε βιβλιοπωλείο

Επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ελληνικά Γράμματα» σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι από ομάδα κουκουλοφόρων. Συγκεκριμένα, 10 με 15 άτομα εισέβαλαν στο κατάστημα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλα στα Εξάρχεια, προκάλεσαν υλικές ζημιές χρησιμοποιώντας καδρόνια και πέτρες και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Νωρίτερα, κουκουλοφόροι είχαν αφαιρέσει τρόφιμα από σούπερ μάρκετ επί της οδού Τσαμαδού και Βούλγαρη στον Πειραιά και στη συνέχεια τα μοίρασαν σε παρακείμενη λαϊκή.

ΑΠΟ ΤΑ 90 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

1.000 ευρώ η εξαγορά θητείας

Στα 1.000 ευρώ ανά μήνα, από 90 που είναι σήμερα, αναπροσαρμόζεται το κόστος εξαγοράς πρόσθετης στρατιωτικής υποχρέωσης, που επιβάλλεται για ανυποταξία ή λιποταξία. Η σχετική απόφαση, που υπεγράφη από τους υφυπουργούς Οικονομικών κ. Ν. Λέγκα και Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Τασούλα, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ετσι, όσοι κηρύχθηκαν ανυπότακτοι ή λιποτάκτες μέχρι τις 17/12/2008 και θα διακόψουν την ανυποταξία ή λιποταξία τους μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πληρώσουν για την εξαγορά κάθε μήνα πρόσθετης θητείας 90 ευρώ. Από την αρχή του επόμενου έτους θα κληθούν να πληρώσουν 1.000 ευρώ ανά μήνα.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας που εορτάζεται σήμερα, βρίσκει την Ευρώπη μακριά από τον στόχο ανάσχεσης της μείωσης των ειδών του πλανήτη έως το 2010, που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το παραπάνω συμπέρασμα αναπτύχθηκε διεξοδικά από τους επιστήμονες στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τη βιοποικιλότητα, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 27-28 Απριλίου. Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη ίσως περιβαλλοντική πρόκληση δεδομένου ότι από αυτήν εξαρτάται η επιβίωση του πλανήτη αλλά και του ανθρώπου. «Εστω λοιπόν και στο παρά πέντε, η Ε.Ε. επιχειρεί να αναστρέψει την κατάσταση, εντάσσοντας την προστασία της βιοποικιλότητας σε όλες τις πολιτικές της για την επόμενη δεκαετία, συνδέοντάς την άμεσα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία, με αφορμή τον φετινό εορτασμό. Μάλιστα θέτει ως κεντρικό άξονα για φέτος το θέμα των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών δηλαδή την προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας από την είσοδο νέων ειδών που δεν έχουν εχθρούς οπότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα και να καταστρέψουν την ισορροπία του οικοσυστήματος. «Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο, αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς πως το χερσαίο τμήμα της έκτασης του Δικτύου Natura 2000 καταλαμβάνει το 21,0% της ελληνικής χέρσου ενώ το θαλάσσιο το 5,5% των χωρικών υδάτων» υπενθυμίζει.

ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Ακαρπη συνάντηση Λήμνιων στο ΥΕΝ

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν χθες από την Αθήνα οι κάτοικοι της Λήμνου μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα με θέμα τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από το ΥΕΝ για βελτίωση των δρομολογίων, κυρίως για τη σύνδεση με την πρωτεύουσα, οι φορείς της Λήμνου έφυγαν θεωρώντας ότι τα αιτήματά τους δεν έχουν ικανοποιηθεί. Σύμφωνα με το ΥΕΝ, από τον Ιούνιο η Λήμνος θα έχει 3 συνδέσεις με το Λαύριο, δύο με τη Θεσσαλονίκη, πέντε με την Καβάλα αλλά και μία με τον Πειραιά.

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Τέσσερις πυρκαγιές ξέσπασαν χθες

Εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής χρησιμοποιήθηκαν χθες σε τέσσερις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της υψηλής θερμοκρασίας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ έκαιγε η πυρκαγιά σε χαράδρα κοντά στο χωριό Στόμιο στην Εύβοια. Νωρίτερα είχαν σημειωθεί πυρκαγιές σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στο Καραθώνα Ναυπλίου, στα Λατομεία της Σκύρου καθώς και στο Κρανίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή