Τέσσερα απαραίτητα «βήματα»

Τέσσερα απαραίτητα «βήματα»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας πολίτης εάν θέλει να βάλει στο σπίτι του φωτοβολταϊκά;

1. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μια τεχνική εταιρεία, που θα τον βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία. Ηδη υπάρχουν πάνω από 200 εταιρείες, ενώ το ΥΠΑΝ διαθέτει ενημερωτικό μητρώο τους. Η αμοιβή της εταιρείας υπολογίζεται σε 500 – 1.000 ευρώ ανάλογα με την επένδυση.

2. Επίσκεψη στην Πολεοδομία για να πάρει ο πολίτης έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Το ΥΠΑΝ υπόσχεται ότι το «χαρτί» μπορεί να εκδοθεί σε πέντε μέρες.

3. Ακολουθεί η ΔΕΗ όπου πρέπει να υπογραφούν και να εγκριθούν δύο συμβάσεις, η σύμβαση σύνδεσης και η σύμβαση αγοραπωλησίας για 25 χρόνια. Για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης, της εγκατάστασης των διπλών ρολογιών κ.λπ. υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 300 – 500 ευρώ, ενώ για την έγκριση και των δύο συμβάσεων αρκούν 35 ημέρες.

4. Εγκαθίσταται το σύστημα από την τεχνική εταιρεία και αναμένεται η ενεργοποίηση της σύνδεσης. Ο χρόνος αναμονής δεν θα ξεπερνά τις 10 ημέρες.

«Τα πράγματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, είναι απλά. Αρκεί να μην αποδειχθούν δύσκολα στην πράξη, αφού και μόνο το όνομα Πολεοδομία δημιουργεί τάσεις… φυγής», λέει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος επενδύσεων για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, ο οποίος παρά την αισιοδοξία του και τη θετική του εκτίμηση για τις εξαγγελίες του ΥΠΑΝ δεν κρύβει την ανησυχία του για πιθανές αναβιώσεις του τέρατος της γραφειοκρατίας. «Ενα ζήτημα που πρέπει να λυθεί στο άμεσο μέλλον είναι να δοθεί δυνατότητα εφαρμογής και στα μη διασυνδεδεμένα με το δίκτυο νησιά, όπου και οι αποδόσεις είναι μεγάλες», συμπληρώνει.

Ακόμα πιο μεγάλες είναι οι αποδόσεις σε εμπορικά ή εταιρικά κτίρια, καθώς οι εταιρείες μπορούν να περάσουν την αγορά των συστημάτων στα έξοδά τους, εξοικονομώντας στην ουσία και το καταβληθέν ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι από την κατάργηση της υποχρέωσης ανοίγματος βιβλίων στην εφορία ωφελούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, που σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή