Η ολλανδική εμπειρία ως πρότυπο

Η ολλανδική εμπειρία ως πρότυπο

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα ως νέα χώρα προορισμού μεταναστών -και ειδικά μουσουλμάνων- θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μακρόχρονη εμπειρία της Ολλανδίας». Μιλώντας στην «Κ» η υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας, κ. Νεμπαχάκ Αλμπαγιαράκ, μίλησε για τα «βασικά συστατικά» της επιτυχίας του ολλανδικού πειράματος: «Τη δεκαετία του 1970 πιστεύαμε ότι εάν οι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά και τα παιδιά τους πάνε σχολείο, τότε αυτόματα ενσωματώνονται. Μόλις πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι η ενσωμάτωση είναι και θέμα κοινωνικής κουλτούρας». Γι’ αυτό και ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της ολλανδικής κυβέρνησης σήμερα είναι ο διάλογος, που έχει επίσημα θεσμοθετηθεί μεταξύ υπουργείου Ενσωμάτωσης και εθνικών μειονοτήτων. «Ετσι βάζεις τις μειονότητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τις καθιστάς υπεύθυνες για τη χώρα που διάλεξαν να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους».

Οι δυο πλευρές -υπουργείο και θρησκευτικοί ηγέτες- σε όλα. Συγχρόνως, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι είναι Ολλανδοί πολίτες, συμμετέχουν στα κοινά, ψηφίζουν και εκλέγονται.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα», εξηγεί. «Τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ αλλοδαπών και ειδικά μουσουλμάνων είναι υψηλότερα από του υπόλοιπου πληθυσμού. Υπάρχουν γειτονιές με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και σχολική διαρροή. Αλλά τα προβλήματα ριζοσπαστικοποίησης είναι ελάχιστα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή