Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές

Ανοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή πτήση, πάνω από τα 19.000 μόρια, αναμένεται για τις βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες περιζήτητες πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας. Οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων και στις τρεις κατευθύνσεις οδηγούν, ενδεικτικά, την Ιατρική Αθηνών προς τα 19.500 μόρια, τη σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ στα 19.350 μόρια και τη Νομική Αθηνών, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, κοντά στα 19.100 μόρια. Από την άλλη, η επιλογή από το υπουργείο Παιδείας για εύκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις έδωσε το «εισιτήριο» εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε περισσότερους νέους συγκριτικά με πέρυσι, μειώνοντας παράλληλα τις κενές θέσεις στα ΤΕΙ της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις από τους 84.839 υποψηφίους οι 56.813 (66,97%) πήραν γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10. Δηλαδή, ένας στους τρεις υποψηφίους (ακριβές ποσοστό 33,03%) δεν κατάφερε να ξεπεράσει το βαθμολογικό όριο της βάσης (με άριστα το 20) και να κατοχυρώσει δικαίωμα εισαγωγής σε ΑΕΙ. Βέβαια, ορισμένοι υποψήφιοι που οριακά «έχασαν» το 10, ενδέχεται να έχουν πάει καλά στα μαθήματα βαρύτητας και μέσω της ειδικής βαθμολόγησης να συμπληρώνουν 10.000 μόρια (το δεύτερο, εναλλακτικό κριτήριο εισαγωγής).

Καθώς, φέτος στους υποψηφίους Γενικού Λυκείου διατίθενται 69.586 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι 56.813 που κατοχύρωσαν δικαίωμα εισαγωγής οδηγούν τον αριθμό των κενών θέσεων στις 12.773, κυρίως σε περιφερειακά ΤΕΙ. Είναι ο μικρότερος αριθμός κενών θέσεων από το 2006, όταν καθιερώθηκε ως βαθμολογικό όριο εισαγωγής η βάση του 10. Πέρυσι έμειναν κενές 17.411 θέσεις, το 2007 έμειναν 12.578 κενές θέσεις, ενώ το 2006 καταγράφηκε ρεκόρ (18.768).

Στον αντίποδα φέτος αυξήθηκαν οι υποψήφιοι (12,59% έναντι 9,9% πέρυσι – σε απόλυτους αριθμούς 10.688 και 8.915 αντίστοιχα) που πήραν γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 18. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την ομάδα του ομίλου ΟΡΙΟΝ – IdEF προκύπτουν τα ακόλουθα:

l 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Σχολές): Ο αριθμός των υποψηφίων που βρίσκεται στην περιοχή 18-20 είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε σχέση με το 2008. Συνεπώς οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών (Νομικές, Παιδαγωγικά, τμήματα Ψυχολογίας) θα κινηθούν ανοδικά έως 150 μόρια. Οι μέσες βάσεις της περιοχής 15 έως 18 θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι χαμηλές θα παραμείνουν σταθερές.

l 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες): Ο αριθμός των υποψηφίων τεχνολογικής κατεύθυνσης που αρίστευσε (πάνω από 18) είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2008. Ετσι, οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών θα κινηθούν ανοδικά έως 250 μόρια. Οι μέσες βάσεις θα κινηθούν ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι χαμηλές βάσεις θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά.

l 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με το 2008 φέτος αρίστευσαν. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις των υψηλόβαθμων Ιατρικών θα κινηθούν ανοδικά έως και 250 μόρια και οι μέσες βάσεις ελαφρώς ανοδικά.

l 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικοί Κλάδοι): Η κατάσταση είναι ίδια με το 2ο επιστημονικό πεδίο, καθώς πολλές σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου είναι κοινές. Οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών, όπως των Ηλεκτρολόγων Η/Υ και των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, θα κινηθούν ανοδικά έως 250 μόρια. Οι μέσες σχολές ελαφρώς ανοδικά, ενώ οι χαμηλές βάσεις θα παραμείνουν σταθερές ή θα κινηθούν ελαφρώς καθοδικά σε σχέση με το 2008.

l 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομικές Σχολές): Ολες οι βάσεις του πεδίου (υψηλές, μέσες και χαμηλές) κινούνται ανοδικά. Η άνοδος είναι μεγαλύτερη (έως 350 μόρια) στις υψηλόβαθμες, λόγω της καλής απόδοσης των υποψηφίων στα δύο βασικά μαθήματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας και των Μαθηματικών γενικής παιδείας. Οι μέσες και χαμηλές βάσεις θα κινηθούν ηπιότερα ανοδικά.

Τέλος, όπως ανέφερε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ίδια, οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν μετά τις 25 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή