«Πολιτικό Ασυλο: ένα ξεχασμένο δικαίωμα»

«Πολιτικό Ασυλο: ένα ξεχασμένο δικαίωμα»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει η Ελλάδα να εφαρμόζει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ μέχρι να δεχθεί η Ε.Ε. επαναδιαπραγμάτευσή του, πρότεινε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου κ. Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος στην εκδήλωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες με τίτλο «Πολιτικό Ασυλο. Ενα ξεχασμένο Δικαίωμα». Να βρούμε ενδιάμεσες λύσεις για όσους καταφεύγουν στην αίτηση πολιτικού ασύλου ώστε να κερδίσουν μήνες νομιμότητας, είπε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Ανδρέας Τάκης: «Πρέπει να αφήσουμε το άσυλο να ανασάνει, για να σωθεί».

Την πρόσφατη τροπολογία που ορίζει ότι θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κάθε αλλοδαπός εναντίον του οποίου ασκηθεί ποινική δίωξη, στηλίτευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κωστής Παπαϊωάννου. Διότι «βάζει στο στόχαστρο συλλήβδην τους αλλοδαπούς» και θα οδηγήσει «σε πολλαπλασιασμό των κρατούμενων σε ένα προβληματικό σωφρονιστικό σύστημα με αρκετές καταδικαστικές αποφάσεις». Στην αδυναμία της χώρας να αξιοποίηση τις ευρωπαϊκές δυνατότητες αναφέρθηκε ο επικεφαλής του γραφείου Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος. Οπως είπε: «Ζητάμε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας να πάρουν άλλα κράτη αιτούντες άσυλο. Ποιους; Τους Πακιστανούς, τους Μπανγκλαντεσιανούς και τους Γεωργιανούς; Διότι αυτοί αποτελούν την πλειονότητα. Αν είχαμε 20.000 Αφγανούς και Σομαλούς θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε». Και η επικεφαλής του Τομέα Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας, κ. Καλλιόπη Στεφανάκη, πρόσθεσε: «Χάσαμε τα κονδύλια για τη διερμηνεία, αν και δεν έχουμε διερμηνείς. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια αποτελεί το τέλειο άλλοθι για τους Ευρωπαίους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή