Κάπνισμα «τέλος» από σήμερα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο. Με αυτό το μήνυμα το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να αγκαλιάσουν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, η εφαρμογή των οποίων ξεκινάει σήμερα εν μέσω της ελληνικής «μουρμούρας» και με την πρακτική της «τελευταίας στιγμής».

Αυτή άλλωστε είναι που ευθύνεται για τη μετατροπή ενός τόσο σημαντικού ζητήματος σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε με πάταγο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα στην εφαρμογή των μέτρων.

Ετσι, χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την «πολυαναμενόμενη» από τους εμπλεκόμενους φορείς υπουργική απόφαση που διευκρινίζει τι ισχύει από σήμερα, ενώ συγκροτήθηκε και ο «Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ» στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Η απόφαση που προωθήθηκε προς δημοσίευση σε ΦΕΚ εστάλη χθες στους δήμους, τις νομαρχίες και τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www. yyka. gov. gr ή www. mohaw. gr).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για κάθε καφενείο, εστιατόριο, κέντρο διασκέδασης μικτού εμβαδού έως 70 τ. μ. που θα επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος καπνιζόντων προβλέπεται η τροποποίηση της άδειας λειτουργίας του, η τοποθέτηση ειδικού σήματος και ο εξοπλισμός του με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας στα καταστήματα αυτά, έπειτα από βεβαίωση μηχανικού ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ως χώρος καπνιζόντων.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα (έως 300 τ. μ.) δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων, πλήρως διαχωρισμένο που θα καταλαμβάνει έως και το 30% του ωφέλιμου χώρου, με εξαερισμό και ειδική σήμανση. Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ. μ. ο χώρος για καπνίζοντες χωρίζεται με διαχωριστικό ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δύνανται να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες έπειτα από σχετικό αίτημα των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε χώρους εργασίας και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καπνιστήρια και εξαερισμός) θα ισχύει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος.

Εντονη κριτική

Εντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση με αφορμή τα αντικαπνιστικά μέτρα ο βουλευτής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας κ. Γιώργος Φλωρίδης. Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι παντελώς απροετοίμαστη για την εφαρμογή της απαγόρευσης, αφού έως και χθες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αδειοδότηση των χώρων καπνιζόντων δεν γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε σε συμφέροντα» και κάλεσε τους αρμοδίους «έστω και την τελευταία στιγμή να σοβαρευτούν».

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για άστοχες δηλώσεις του κ. Φλωρίδη τονίζοντας ότι «τα θέματα του νέου αντικαπνιστικού νόμου απαιτούν σοβαρόττηα και υπευθυνότητα και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με μικροψυχία και μικροκομματικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT