Βροχοπτώσεις «σχίζουν» τα κεράσια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αν διασχίσει κανείς αυτές τις ημέρες τον ημιορεινό δρόμο που ενώνει τις Κερασιές με την Ορμα Πέλλας, στην περιοχή όπου παράγεται το 50% της εσοδείας κερασιών της χώρας, θα διαπιστώσει ότι «τα κεράσια είναι ακόμα στα δένδρα». Την ίδια ώρα, στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η μέση τιμή τους ανά κιλό ξεπερνάει τα 4 ευρώ.

Αυτοί που ξέρουν την αγορά μιλούν για τεχνητή ζήτηση, με σκοπό να διατηρηθεί η τιμή τους ψηλά. Αλλοι, αποδίδουν την τιμή στα ακριβά εργατικά χέρια. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο περίπλοκη και δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν. Οι κερασοπαραγωγοί πωλούν αυτές τις μέρες τα μεγάλα τραγανά κεράσια 1,5 ευρώ το κιλό, τα μικρότερα 1,2-1,1 ευρώ, αλλά μέχρι το λαχταριστό φρούτο να φτάσει στο τραπέζι μας, η τιμή του τριπλασιάζεται.

Το μάζεμα των κερασιών της Πέλλας, τα τελευταία χρόνια, όπως λένε οι κερασοπαραγωγοί της περιοχής, είναι υπόθεση αλβανική, ολίγον βουλγαρική και μόνον η συνήθης αισχροκέρδεια -που ακολουθεί σχεδόν κάθε αγροτικό προϊόν- είναι υπόθεση ελληνική. Το 90% των εποχικών εργατών που απασχολείται στη συγκομιδή είναι αλβανικής καταγωγής και οι υπόλοιποι βουλγαρικής. Ελάχιστοι είναι οι ντόπιοι εργάτες, παρά την ανεργία που μαστίζει την περιοχή (30% στην Εδεσσα, 25% στη Βέροια, 50% στη Νάουσα). Τα μεροκάματα «του κερασιού» κυμαίνονται από 25-30 ευρώ, ενώ παρέχονται επιπλέον διαμονή και φαγητό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών του χωριού Κερασιάς κ. Δ. Μάρκου, το κόψιμο του κερασιού απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα (για να μην τραυματιστούν τα επόμενα καρποφόρα «μάτια»), στην οποία δεν δείχνουν ιδιαίτερη επιμέλεια οι ντόπιοι εποχικοί εργάτες. Αντίθετα, οι αλλοδαποί έχουν εξειδικευτεί ως κερασο-εργάτες.

Οι κερασοπαραγωγοί φέτος εκτιμούν ότι οι καιρικές συνθήκες του Ιουνίου θα πλήξουν την παραγωγή του πετροκέρασου (αυτή την περίοδο η συγκομιδή γίνεται σε 700 – 800 μέτρα υψόμετρο) σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 60%.

Αιτία, οι βροχοπτώσεις, που την περίοδο κορύφωσης της κερασοκαλλιέργειας προκαλεί, όπως επισημαίνει ο κ. Μάρκου, «σκίσιμο» των κερασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Κερασιάς παράγονται ετησίως 6.000 – 7.000 τόνοι κερασιών. Εξαιτίας των παγετών, αλλά και των πολλών και ακατάστατων βροχών του Ιουνίου, η σοδειά θα κυμανθεί στους 3.000 – 4.000 τόνους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT