Διαρροή θεμάτων σε εξετάσεις ΙΒ

Διαρροή θεμάτων σε εξετάσεις ΙΒ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελίες για διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις του International Baccalaureate (IB) στην Ελλάδα πλήττουν το θεσμό. Ο Οργανισμός International Baccalaureate (IBO) με έδρα στη Γενεύη ενημέρωσε χθες τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία που διαθέτουν πρόγραμμα IB ότι δεν θα εκδοθούν αποτελέσματα έως ότου ερευνηθούν οι παραπάνω καταγγελίες. Σύμφωνα με υπευθύνους προγραμμάτων IB στην Ελλάδα, φέτος, περισσότεροι από 1.000 μαθητές ιδιωτικών σχολείων συμμετείχαν στις εξετάσεις για απόκτηση IB, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές έως τις 20 Μαΐου.

Ισχυρό διαβατήριο

Συνολικά, στα διετή προγράμματα ΙΒ μετέχουν περίπου 2.500 μαθητές 13 ιδιωτικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι κάτοχοι του IB αποκτούν ένα ισχυρό διαβατήριο για τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Δύσης. Ο IBO συντονίζει κεντρικά τις εξετάσεις των τελειοφοίτων προγραμμάτων IB σε ιδιωτικά σχολεία διαφόρων χωρών. Στο τέλος κάθε χρονιάς, οι άνθρωποι του IBO στέλνουν από τη Γενεύη σφραγισμένους τους φακέλους των διαγωνισμάτων στα σχολεία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, Ελληνας εκπαιδευτικός που συντόνιζε τα μαθήματα του προγράμματος IB σε ιδιωτικό σχολείο φέρεται να πήρε, μέσω γνωστών του ατόμων στη Γενεύη, τα θέματα νωρίτερα, και κατόπιν έναντι αμοιβής τα διοχέτευσε σε Ελληνες μαθητές. Οταν στις αρχές Ιουνίου έγιναν γνωστές οι καταγγελίες, ο εκπαιδευτικός «ανακρίθηκε» από τους ανθρώπους του IBO στη Γενεύη, και μετά από αυτό παραιτήθηκε και από τη θέση του στο ελληνικό ιδιωτικό σχολείο. Ταυτόχρονα, στελέχη του IBO άρχισαν να διερευνούν την έκταση της διαρροής στη Γενεύη και την Ελλάδα (πόσοι συμμετείχαν και πόσους μαθητές αφορά).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπαιδευτικός είχε επαφές με τελειοφοίτους από 6 σχολεία με ΙΒ. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στους γονείς των μαθητών. Η ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων έληξε, όμως στην Ελλάδα αποτελέσματα δεν ήλθαν και οι απόφοιτοι IB κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες εγγραφής σε ξένα πανεπιστήμια.

Επιστολή

Χθες ο IBO απέστειλε επιστολή στα σχολεία με IB, λέγοντας ότι δεν θα στείλει αποτελέσματα μέχρις ότου αποκαλυφθεί η διάσταση του θέματος. «Δεν μας έχουν πει ότι θα ακυρωθούν οι εξετάσεις», ανέφερε στην «Κ» επικεφαλής προγράμματος ΙΒ στην Ελλάδα. «Δυστυχώς όμως το ελληνικό δαιμόνιο έδρασε πλήττοντας έναν πολύ σοβαρό εκπαιδευτικό θεσμό», κατέληξε ο ίδιος.

Διετές πρόγραμμα σπουδών για μαθητές 16 έως 19 ετών

Το International Baccalaureate (IB) είναι διετές πρόγραμμα σπουδών για μαθητές 16 έως 19 ετών, που έχει διεθνοποιημένη εκπαιδευτική φιλοσοφία και οι κάτοχοι του αποκτούν και ένα ισχυρό διαβατήριο για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε στην Ελβετία το 1968. Από το 1971 άρχισαν να οργανώνονται τα πρώτα προγράμματα του IB σε σχολεία διαφόρων κρατών. Εκτοτε, το πρόγραμμα αυξάνει τους… οπαδούς του, με αποτέλεσμα το 2006 να λειτουργούν 2.308 προγράμματα IB σε όλο τον κόσμο (εκ των οποίων τα περισσότερα σε λύκεια, ενώ υπάρχουν και σε δημοτικά και γυμνάσια). Ο αριθμός των μαθητών σε IB ξεπερνά τις 500.000 σε 2.300 σχολεία σε 127 χώρες. Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, όπου ο θεσμός έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση. Στην Ελλάδα, συνολικά 13 ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν προγράμματα IB. Είναι τα εξής: American Community Schools of Athens, Anatolia College, Campion School, Κωστέας-Γείτονας, Δούκας, Γείτονας, Κολλέγιο Ψυχικού, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, International School of Athens, Μωραΐτης, Νέα Γενιά-Ζηρίδης, Pinewood Schools στη Θεσσαλονίκη, St. Catherine’s British Embassy School.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή