Αποψη: Στόχος, η προστασία των πολιτών

Αποψη: Στόχος, η προστασία των πολιτών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσφατη ψήφιση του Ν/Σ στο οποίο περιλαμβανόταν και η τροπολογία για τις κάμερες και το DNA έφερε για μιαν ακόμη φορά στην επικαιρότητα τα εγκλήματα βίας, που γίνονται ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων. Κατέστη πλέον αναγκαίο να παρέμβει η πολιτεία και να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Ενα από τα μέτρα αυτά είναι και η αξιοποίηση των ειδικών τεχνικών μέσων (κάμερες), οι οποίες με την καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους θα συντελούν οπωσδήποτε στην πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων εκείνων που στρέφονται κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Με βάση δε τις διατάξεις του άρθρου 9Α του Συντάγματος, καθένας μεν έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών του δεδομένων, πλην όμως ρητά ορίζεται στο παραπάνω άρθρο ότι «όπως ο νόμος ορίζει». Η κυβέρνηση ορθώς πιστεύει ότι, με τις εγγυήσεις που παρέχονται, σε καμία περίπτωση δεν καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά αντίθετα προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια της χώρας, αφού η χρησιμοποίηση των καμερών θα γίνεται σε δημόσιους χώρους, το δε υλικό καταγραφής που θα συλλέγεται θα τηρείται για 7 και μόνο ημέρες και μετά θα καταστρέφεται με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο της νομιμότητας και της αναγκαιότητας κινείται και η περίπτωση της τροποποίησης της παρ. 1 του άρθρου 200Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την οποία πλέον, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης κακουργήματος ή πλημμελήματος, οι διωκτικές αρχές θα λαμβάνουν υποχρεωτικά DNA για τη διαπίστωση της ταυτότητας του δράστη, αλλά και εδώ, με την εγγύηση και εποπτεία αντεισαγγελέα ή εισαγγελέα εφετών, και μάλιστα με την παρουσία συνηγόρου και τεχνικού συμβούλου του προσώπου από το οποίο λήφθηκε το γενετικό υλικό.

Συμπερασματικά και οι δύο νέες προσθήκες στην υπάρχουσα ποινική νομοθεσία μας αποβλέπουν αποκλειστικά στην προστασία του πολίτη και όχι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του.

* Ο κ. Τάσος Καραμάριος είναι βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ., κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη συζήτηση για τις νέες ρυθμίσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT