Αμετάβλητα τα δικαιώματα από ΤΕΙ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγές που ικανοποιούν την ισχυρή πολυτεχνική κοινότητα προχώρησε χθες το υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Ειδικότερα, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Ιωάννης Αλαβάνος ζητούσε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις των πανεπιστημίων και πολυτεχνείων, ο υπουργός κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος στη Βουλή έκανε τις αλλαγές που τους ικανοποιούσαν!

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε το άρθρο 18 και πλέον για την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ απαιτείται η γνώμη και του Συμβουλίου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ενώ για την έκδοση των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων συναποφασίζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Με βάση την αρχική μορφή του επίμαχου άρθρου 18, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ ήταν αρκετή μόνο η γνώμη του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (στο οποίο μετέχουν μόνο εκπρόσωποι των ΤΕΙ αλλά όχι των πανεπιστημίων) ενώ για το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα αποφάσιζε μόνο το υπουργείο Παιδείας και όχι τα συναρμόδια ΥΠΕΧΩΔΕ και υπ. Ανάπτυξης. Ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας επιστρέφει στο ισχύον καθεστώς ικανοποιώντας τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία, ενώ τα ΤΕΙ και οι μηχανικοί – απόφοιτοι ΤΕΙ μένουν για μία ακόμη φορά με τις διαμαρτυρίες. Και αυτό διότι οι απόφοιτοι μηχανικοί ΤΕΙ επικρίνουν το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΤΕΕ ότι μπλοκάρουν την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, χθες ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι η πρώτη μορφή (προ της αλλαγής) του άρθρου 18 ήταν αντισυνταγματική και ότι το ΤΕΕ θα την προσβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, το υπουργείο Παιδείας άλλαξε το άρθρο 10 που αφορά τις προπτυχιακές συνεργασίες πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το άρθρο επικρίθηκε από το ΤΕΕ και την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ως ένα βήμα «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Νικόλαος Σταυρακάκης. Η νέα μορφή του άρθρου 19, δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών πανεπιστημίων και ΤΕΙ που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια και «εφόσον έχουν αμφότερα αξιολογηθεί». Οι αλλαγές προήλθαν ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων που είχε η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ με το ΤΕΕ και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, την τριμελή γραμματεία της οποίας συνάντησε χθες ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Το ΠΑΣΟΚ χθες στη Βουλή δήλωσε ότι παρά τις ενστάσεις του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Ομως, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Γεωτεχνολογικού Επιμελητηρίου και της ΠΟΣΔΕΠ εξακολουθούν να διατυπώνουν ενστάσεις. Μάλιστα, η ΠΟΣΔΕΠ, που ζητά την αναβολή της ψήφισης του ν/σ ώστε να υπάρξει διάλογος, δεν απέκλεισε κινητοποιήσεις με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Ενδεικτικά:

l Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται αναβάθμιση των ΤΕΙ, η οποία δεν είναι αναγκαία. «Στην Ελλάδα έχουμε κατά μέσο όρο 3,6 ΑΕΙ ανά ένα εκατ. κατοίκους. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,4 και στις ΗΠΑ 1,6» δήλωσε ο κ. Αλαβάνος. «Με την αναβάθμιση των ΤΕΙ το ΥΠΕΠΘ επιδιώκει να αφήσει τον χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης στα κολέγια;» ρώτησε η γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ευγενία Μπουρνόβα.

l Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά την απόσυρση της διάταξης που ορίζει ότι εάν διακοπεί λόγω επεισοδίων δύο φορές η συνεδρίαση της Συγκλήτου, τότε αποφασίζει το πρυτανικό συμβούλιο. «Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τις συλλογικές αρμοδιότητες σε ολιγομελή όργανα. Το θέμα της βίας πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά από την πανεπιστημιακή κοινότητα, και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» κατέληξε η κ. Μπουρνόβα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT