Ο καλύτερος μπάρμαν είναι Ελληνας

Ο καλύτερος μπάρμαν είναι Ελληνας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα εξαιρετικό premium ουίσκι. Μια στάλα σιρόπι αγαύης (κακτοειδές φυτό που ευδοκιμεί στο Μεξικό), λίγος χυμός λάιμ, μια πρέζα Κρόκος Κοζάνης, μια ροδέλα φρέσκου ανανά και τέσσερα φυλλαράκια μέντας. Δεν ξέρουμε τι… μαγικά έκανε, αλλά με αυτά τα λίγα υλικά -τα οποία βέβαια κατέληξαν να σχηματίσουν ένα εντυπωσιακότατο κοκτέιλ- ο 41χρονος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη κατάφερε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο να αποσπάσει τον τίτλο του Καλύτερου Μπάρμαν στον Κόσμο (World Class Βartender).

Πριν βέβαια καταπλήξει τους κριτές τού παγκόσμιου διαγωνισμού Diageo Reserve Brands με το δικής του έμπνευσης ποτό, που φέρει το όνομα Discernment Blue (Μπλε Διορατικότητα;), ο 41χρονος Τέλης (όπως είναι γνωστός στους θαμώνες του μπαρ Banquet της συμπρωτεύουσας όπου εργάζεται) είχε κατορθώσει να περάσει με επιτυχία από έξι σκληρές δοκιμασίες στην ιδιαίτερα απαιτητική φάση του τελικού. «Ηταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που χρειάστηκε ποτέ να κάνω!», λέει σήμερα στην «Κ» ο κ. Παπαδόπουλος, εμφανώς ικανοποιημένος από τη σημαντική διάκριση (σ.σ. ο διαγωνισμός είναι γνωστός και ως τα Οσκαρ των Ποτών!). «Οι κριτές, οι οποίοι για εμάς τους bartenders είναι ιερά τέρατα της μπάρας, κατέγραφαν κάθε μας κίνηση, σημειώνοντας τα επίπεδα δημιουργικότητας, ταχύτητας, στυλ, αλλά και τον αυτοσχεδιασμό μας, τις γνώσεις μας γύρω από τα ποτά και τα υπόλοιπα υλικά και φυσικά την ποιότητα της εκτέλεσης των πιο απαιτητικών κοκτέιλ».

Στον τελικό «κονταροχτυπήθηκαν» 18 μπάρμεν, οι οποίοι κατόρθωσαν να περάσουν επιτυχώς από τις προηγούμενες φάσεις του διαγωνισμού, που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, με τη συμμετοχή άνω των 6.000 επαγγελματιών από 24 χώρες. «Οι συνάδελφοι που έφτασαν στον τελικό είναι όλοι τους πολύ γνωστοί στο χώρο μας. Μετά από όλα αυτά που περάσαμε, γίναμε πια πολύ καλοί φίλοι!»

25 χρόνια πίσω από τις μπάρες

Ο Τέλης «κλείνει» φέτος 25 χρόνια πίσω από τις μπάρες. Η ενασχόλησή του με το αντικείμενο ξεκίνησε εντελώς τυχαία. «Στο καφέ της γειτονιάς μου στη Θεσσαλονίκη έψαχναν μπάρμαν. Πήγα και… έμεινα. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι αυτή τη δουλειά είμαι προορισμένος να κάνω. Οτι σε αυτή τη δουλειά θα είμαι καλός. Εκτός του ότι συνδυάζεις εργασία και διασκέδαση, το bartending σού επιτρέπει να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητά σου και βέβαια -κάτι πολύ σημαντικό για μένα- να έχεις διαρκή επαφή με τον κόσμο». Οπως δήλωσε σχετικά ο διοργανωτής κ. Rudy Paoli, «ο διαγωνισμός ήταν μια αληθινή γιορτή της κουλτούρας των κοκτέιλ, του ταλέντου, της δημιουργικότητας, της τέχνης του μπάρμαν και της αναγνώρισης των μοναδικών αλκοολούχων ποτών και της κληρονομιάς τους -ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος αντιπροσωπεύει όλα τα παραπάνω.»

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει «ευδοκιμήσει» η περίφημη κουλτούρα των κοκτέιλ, με τους περισσότερους να επιλέγουν «σκέτα» ποτά ή τα πλέον συμβατικά ή μοδάτα κοκτέιλ. «Οχι, δεν έχουμε παράδοση στα κοκτέιλ, αλλά οι παραδόσεις είναι για να σπάνε», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ολο και περισσότεροι επαγγελματίες εντρυφούν στη μίξη των ποτών και των υλικών, με πολύ καλά αποτελέσματα. Οπως και στην τέχνη της μαγειρικής, πάντως, το πιο κρίσιμο είναι η επιλογή των υλικών. Και για τα ποτά απαιτούνται άριστης ποιότητας βιολογικά προϊόντα». Τι πίνει όμως ο ίδιος; «Το αγαπημένο μου ποτό είναι η σαμπάνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή