Πιο επιζήμιος ο πανικός, παρά ο ιός

Πιο επιζήμιος ο πανικός, παρά ο ιός

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσταση προς τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες ατομικής υγιεινής απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την ανησυχία που επικρατεί για τον νέο ιό της γρίπης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η διασπορά του ιού του πανικού και του φόβου ενδέχεται να αποβεί περισσότερο επιζήμια για τη δημόσια υγεία απ’ ότι ο ίδιος ο ιός της γρίπης» και επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι στην ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να συμβάλουν στην αποτροπή δημιουργίας κλίματος «τρομολαγνείας». Καλεί, δε, την πολιτεία να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη, θέτοντας σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα.

Κρουαζιερόπλοιο

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί από χθες το μεσημέρι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πειραιά, καθώς σήμερα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της πόλης, προερχόμενο από λιμάνι της Τουρκίας, το κρουαζιερόπλοιο «RUBY PRINCESS» στο οποίο έχουν εντοπισθεί τρία κρούσματα της νέας γρίπης. Στο ανωτέρω πλοίο επιβαίνουν συνολικά 3.393 επιβάτες και 1.196 μέλη πληρώματος. Οι αρχές είναι σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των ασθενών.

Με δεδομένη τη μεγάλη τουριστική κίνηση στη χώρα μας λόγω καλοκαιριού, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με γρίπη και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου σε τρένα, πλοία και ξενοδοχεία. Μεταξύ αυτών είναι η σύσταση για χώρους απομόνωσης ασθενούς σε πλοία και τρένα, προμήθεια επαρκούς αναλώσιμου υλικού για την πρόληψη των λοιμώξεων (θερμόμετρα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, υγρά καθαρισμού επιφανειών κ.ά.), ενώ ειδικά για τα τρένα θα πρέπει να επιλεγεί ένα μέλος του προσωπικού που θα ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα, αν παρουσιαστεί ανάγκη. Για τα πλοία την ευθύνη αυτή έχει ο υγειονομικός υπεύθυνος.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Χθες, ο υπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δέχθηκε στο υπουργείο τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, την οποία και ενημέρωσε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο δράσης για την πανδημία, το οποίο επέδωσε στην κ. Παπαρήγα. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες, το οποίο όπως είπε σε τακτά χρονικά διαστήματα θα εκδίδει ανακοινωθέντα σε εκλαϊκευμένη μορφή που θα λειτουργούν και ως οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες.

Βολές κατά ΠΑΣΟΚ

Νέες βολές κατά του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο θέμα της νέας γρίπης επέρριψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος. Αφού επανέλαβε τη δήλωσή του ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «κάθε τόσο βγαίνουν από κάποιο λήθαργο και ανακαλύπτουν θέματα τα οποία είναι υπαρκτά, έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και εδώ και στο εξωτερικό», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κινείται με σχεδιασμό, συντονισμό, στόχευση και αντικειμενικότητα, επιδιώκοντας συγχρόνως εθνική συναίνεση, κάτι που προφανώς διαφεύγει την προσοχή του κ. Παπανδρέου».

100.000 νέα κρούσματα στο Λονδίνο

Λονδίνο. Τουλάχιστον 100.000 νέα κρούσματα -στην πλειοψηφία τους αφορούν άτομα νεότερα των 14 ετών- γρίπης καταγράφηκαν στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι 840 πάσχοντες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Από αυτούς οι 63 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης. Χθες, λειτούργησε για πρώτη φορά ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για συμβουλές αλλά και συνταγές για αντιιικά φάρμακα για όσους πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επίσης, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, η Αγγλικανική Εκκλησία δεν θα τελεί το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ενώ όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο δεν θα χρησιμοποιείται το Αγιο Δισκοπότηρο και ο άρτος, εμβαπτισμένος στον οίνο, θα τοποθετείται στα χέρια του πιστού. Αναλόγως, οι υπουργοί Υγείας του αραβικού κόσμου απαγόρευσαν στις πιο ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού να συμμετάσχουν στο ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα. Τέλος, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων FDA ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν εμβόλια κατά της νέας γρίπης δεν θα καταφέρουν να ετοιμάσουν τον απαιτούμενο αριθμό δόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή