Η προσπάθεια δημιουργίας κενού στην εκπαίδευση

Η προσπάθεια δημιουργίας κενού στην εκπαίδευση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπροσπάθεια τεχνητής ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, η οποία άρχισε το 2002, συνεχίζεται το 2009. Σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο θα δίnεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συνεργάζονται με Πανεπιστήμια για την από κοινού διοργάνωση και διεξαγωγή μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και κοινή διεξαγωγή εξετάσεων. Ομως, οι ρόλοι των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων είναι απολύτως διακριτοί. Τα μεν Πανεπιστήμια έχουν ως στόχο την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση επιστημόνων, τα δε ΤΕΙ έχουν ως στόχο την εκπαίδευση τεχνολόγων και τεχνιτών, βασισμένη στις επιστημονικές γνώσεις που παράγονται στα Πανεπιστήμια Θα πρέπει να γίνει σαφής η αναγκαιότητα ύπαρξης των ΤΕΙ για την εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε επαγγέλματα χρήσιμα για την κοινωνία, όπως είναι του κοινωνικού λειτουργού, του οδοντοτεχνίτη, του ανθοκόμου, του αισθητικού, του φυσικοθεραπευτή, του ιχθυοκαλλιεργητή κ.λπ. Η τεχνητή αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια θα αποβάλει αμέσως από αυτά τα ιδρύματα όλα τα προαναφερθέντα γνωστικά αντικείμενα, δεδομένου ότι αυτά θεραπεύονται από επαγγελματικές σχολές και μόνον. Είναι σαφές ότι τότε θα κληθούν τα ιδιωτικά μορφώματα που όλοι γνωρίζουμε να καλύψουν αυτό το κενό.

Για τους λόγους αυτούς πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Επιπλέον, ας αναλογιστούν οι ιθύνοντες ότι η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ στερείται διδακτορικού διπλώματος και δικαίως, αφού κατά πλειοψηφία διδάσκουν τεχνικές και επαγγέλματα άκρως απαραίτητα για τη λειτουργία μιας κοινωνίας, ουδεμία σχέση όμως έχοντα με επιστήμες. Για όλους αυτούς τους λόγους, η προσπάθεια μετονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνικά Πανεπιστήμια και η προσπάθεια εξομοίωσής τους είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και θα δημιουργήσει προσδοκίες που αντιστρατεύονται το καλώς εννοούμενο συμφέρον της κοινωνίας.

* Ο κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης είναι πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT