Να εμβολιαστούν όλοι από 6 -18 ετών

Να εμβολιαστούν όλοι από 6 -18 ετών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας κατά του ιού της γρίπης εκφράζονται διεθνώς από την επιστημονική κοινότητα, ενώ και οι στρατηγικές που υιοθετούν διάφορες χώρες στο φλέγον ζήτημα, ενδέχεται να τροποποιηθούν στη συνέχεια. Ετσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι στην κορυφή της σειράς προτεραιότητας για το εμβόλιο βρίσκονται οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και των άλλων μονάδων, ώστε να προστατευθεί το σύστημα της υγείας από πιθανή κατάρρευση εάν τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιωθούν.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρέδωσε την Πέμπτη την πρότασή της στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την οποία εισηγείται να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά και οι έφηβοι από έξι έως δεκαοκτώ ετών. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά της προσχολικής ηλικίας προτείνεται να εξαιρεθούν από το νέο εμβόλιο, διότι δεν υπάρχουν δεδομένα κλινικών δοκιμών γι’ αυτές τις ηλικίες. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της επιτροπής, παιδίατρος κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, η επιτροπή εισηγείται τον εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, το οποίο περιλαμβάνεται ήδη στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Πάντως, οι πολιτικές για τον εμβολιασμό του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας προτείνει τον εμβολιασμό των παιδιών από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών και εμβολιασμούς στα σχολεία μαθητών έως 18 ετών.

Το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστούν τα παιδιά από τριών ετών έως δεκαέξι ετών κ.ο.κ. Είναι φανερό ότι οι σχεδιασμοί αυτοί ενδέχεται να ανατραπούν σε επιμέρους σημεία με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Φαρμάκων και Εμβολίων, που θα δώσει την έγκριση για το εμβόλιο το νωρίτερο δυνατόν.

Στην Ελλάδα επικρατεί σχετική ηρεμία λόγω και των θερινών διακοπών και είναι φανερό ότι έχουμε περάσει από τη φάση περιχαράκωσης του ιού (έλεγχοι στα αεροδρόμια, θάλαμοι αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία κ.λπ.), στη φάση «προστασίας των ασθενών», με τη νοσηλεία τους στο σπίτι. Παράλληλα πέρασε και η περίοδος των επιστημονικών προβλέψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «τα χειρότερα σενάρια» για την υγεία και την οικονομία. Κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι έρχεται το φθινόπωρο. Αλλωστε, όπως δηλώνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δάικος, «το μόνο προβλέψιμο για τη γρίπη είναι ότι είναι μη προβλέψιμη»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή