Νέα μέθοδος κατά της ωχράς κηλίδας

Νέα μέθοδος κατά της ωχράς κηλίδας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα Γιώργος Θεοδοσιάδης λέει «πολλά» στους ιατρικούς κύκλους και όχι μόνο: καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βραβείο Χαραμή από την Ευρωπαϊκή Οφθαλμολογική Εταιρεία, βραβείο Αλεξίου Τράντα, διάκριση από πολλές ευρωπαϊκές Οφθαλμολογικές Εταιρείες και από το περιώνυμο σουηδικό νοσοκομείο Καρολίνσκα, επίτιμος διδάκτορας σε πολλά ξένα πανεπιστήμια, αιρετός εκπρόσωπος στο Διεθνές Συμβούλιο της Οφθαλμολογίας και εκπρόσωπος όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης στο Υπερ – Διεθνές Οφθαλμολογικό Συμβούλιο και σήμερα διευθυντής στη Β΄ οφθαλμολογική κλινική του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κορυφαίος οφθαλμίατρος έχει εκπαιδεύσει γενιές και γενιές γιατρών, ενώ παράλληλα ήταν ιδιαίτερα καινοτόμος στις χειρουργικές του μεθόδους. Το βραβείο Χαραμή της Ευρωπαϊκής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, που τιμά κάθε τέσσερα χρόνια οφθαλμιάτρους διεθνούς βεληνεκούς για την προσφορά τους στους συνανθρώπους τους και την επιστήμη, και εκλέγει τους υποψηφίους του κατόπιν ψηφοφορίας τύπου «Νόμπελ» σε κάθε εθνική οφθαλμολογική εταιρεία, απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Ελληνα γιατρό, πριν από χρόνια στο πρόσωπο του κ. Θεοδοσιάδη.

Διεθνής ανταπόκριση

Οταν κάποιος έχει υπόψη του, λοιπόν, το βιογραφικό του κ. Θεοδοσιάδη, δεν θα εκπλαγεί όταν διαπιστώσει την πορεία που διαγράφει το τελευταίο του βιβλίο «Οπτική Τομογραφία Συνοχής OCT: Αμφιβληστροειδής – Γλαύκωμα», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ματσανιώτη – Πασχαλίδη το 2007. Το σύγγραμμα συντάχθηκε εξαρχής από τον κ. Θεοδοσιάδη. Συγκεκριμένα η ιδέα, η επίβλεψη και η συγγραφή πολλών κεφαλαίων ανήκουν στον καθηγητή. Επιπρόσθετα, στο βιβλίο έγραψαν κεφάλαια οι συνεργάτες Β. Γρηγορόπουλος, Γ. Εμφιετζόγλου, Π. Θεοδοσιάδης και Π. Νικολαΐδης. Το βιβλίο, που γράφτηκε στα ελληνικά και κατόπιν μεγάλης απήχησης μεταφράστηκε από την επιστημονική ομάδα στα αγγλικά, έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο του 2008, με αποτέλεσμα να το αγοράσει ως textbook ο βρετανο-ολλανδικός εκδοτικός οίκος Elsevier, που ειδικεύεται στις εκδόσεις επιστημονικών εγχειριδίων.

Από τον Μάρτιο του 2009 το βιβλίο κυκλοφορεί από τον Elsevier και έχει κυριολεκτικά «σπάσει» τα ρεκόρ για ελληνικά δεδομένα, αφού για τρεις μήνες (Απρίλιο- Μάιο) βρισκόταν στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων και των αναζητήσεων στο amazon διεθνώς. Οι αξιολογήσεις που δέχεται το βιβλίο είναι εξαιρετικά θετικές «τέσσερα αστέρια: ένα πολύ καλό βιβλίο, στα αγγλικά με εικόνες» αναφέρεται σε γαλλική ιστοσελίδα. (http://www.oct-ophtalmo.fr/bibliography-oct/livres-OCT.html). «Η επιτυχία είναι πρωτοφανής, αφού πρόκειται για βιβλίο γραμμένο από Ελληνα γιατρό και ελληνικό εκδοτικό οίκο», σχολιάζουν συνάδελφοι του κ. Θεοδοσιάδη.

Αναζητήσαμε τον ίδιο, για να μας εξηγήσει σε «απλά» ελληνικά το θέμα που το βιβλίο πραγματεύεται. «Στο σύγγραμμα έχω συγκεντρώσει την εμπειρία που απέκτησα από την εφαρμογή της οπτικής τομογραφίας συνοχής από το 1996», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης «ήθελα να μοιραστώ τη γνώση μου με τους συναδέλφους μου». Η οπτική τομογραφία συνοχής είναι μια τεχνική, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην πανεπιστημιακή κλινική το 1996. Σήμερα, η τεχνική έχει πλέον καθιερωθεί και πολλά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έχουν εξοπλιστεί με τα ανάλογα μηχανήματα. «Με τη οπτική τομογραφία συνοχής μελετάται και επεικονίζεται ο αμφιβληστροειδής, ο βαθύτερος χιτώνας του ματιού σε όλο του το εύρος και ιδιαίτερα η ωχρά κηλίδα», εξηγεί ο ίδιος και «η νέα αυτή μέθοδος αντικαθιστά τη βιοψία, είναι απόλυτα ανώδυνη για τον ασθενή και διαρκεί λίγα μόνο λεπτά».

Οπως σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης, η τεχνική διαγιγνώσκει όλες τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπου το πρόβλημα εντοπίζεται στην ωχρά κηλίδα και προτείνει κάποια θεραπευτική αντιμετώπιση, εφόσον αυτή είναι εφικτή. «Οι συνηθέστερες περιπτώσεις είναι η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και βοηθά στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της ωχράς, πάθησης που προσβάλλει μεγάλη ποσοστιαία αναλογία ασθενών. Μεγάλη είναι επίσης η βοήθεια που προσφέρει στη διάγνωση του γλαυκώματος, ιδιαίτερα στις πρόωρες μορφές της πάθησης», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Θεοδοσιάδης. Ουσιαστικά, στις μέρες μας καμιά σοβαρή διάγνωση του αμφιβληστροειδή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την οπτική τομογραφία συνοχής. «Μέσω της τεχνικής αυτής, τα «μυστικά» του αμφιβληστροειδή χιτώνα γίνονται προσιτά και μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε ευκολότερα», τονίζει με ικανοποίηση ο κ. Θεοδοσιάδης και «είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος, διότι με την έκδοση του βιβλίου και τη διεθνή ανταπόκριση που είχε μπορέσαμε να συμβάλουμε στο βαθμό που μας αναλογεί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων του αμφιβληστροειδή και του οπτικού νεύρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή