Ο τουρισμός, ένα ακόμα «θύμα» της υποβάθμισης

Ο τουρισμός, ένα ακόμα «θύμα» της υποβάθμισης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αδιαφορία των Αρχών μπροστά στα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το οποίο υποβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια από χρήστες ναρκωτικών, άστεγους μετανάστες και τη δράση συμμοριών, φθείρει ανεπανόρθωτα την οικονομία της πόλης και θέτει τις βάσεις για μελλοντικές κοινωνικές συγκρούσεις. Σε συγκέντρωση επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής του Αγίου Κωνσταντίνου (στο κέντρο της Αθήνας), που έγινε χθες με πρωτοβουλία των ξενοδόχων της περιοχής, ακούστηκαν πολλές απόψεις για την αντιμετώπιση του κρισιμότερου προβλήματος: των ναρκωτικών. Μεγάλο θύμα της θλιβερής κατάστασης του κέντρου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός.

Εκατοντάδες τοξικομανείς συνωστίζονται κάθε ώρα της ημέρας στις γωνίες της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και στα γύρω στενά. Αλλά και πιο κάτω, στην Πειραιώς, τη Μενάνδρου, τη Γερανίου, τη Σωκράτους, τη Σοφοκλέους, την πλατεία Θεάτρου, την πλατεία Κουμουνδούρου. Οι χρήστες ναρκωτικών, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, συχνάζουν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια κάνοντας δημόσια χρήση ναρκωτικών, ουρώντας στις γωνίες, ζητιανεύοντας. Εκτός από την «αισθητική» υποβάθμιση, οι χρήστες συμβάλλουν στην αύξηση της μικροεγκληματικότητας, κυρίως με αρπαγές τσαντών και πορτοφολιών από περαστικούς και ληστείες σε καταστήματα. Είναι οι ίδιοι χρήστες που πριν από λίγα χρόνια συγκεντρώνονταν στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, στις πλατείες Εξαρχείων, Ομονοίας κ. α. Στα πίσω στενά της πλατείας Ομονοίας σήμερα, γίνεται «ελεύθερα» εμπόριο ναρκωτικών κυρίως από Αφρικανούς. Οι έμποροι παίρνουν τα χρήματα από τους τοξικομανείς, τα μετράνε δημοσίως και δίνουν τις δόσεις. Πολλές φορές τσακώνονται μεταξύ τους για κάποιον «πελάτη», αλληλοξυλοκοπούνται, μαχαιρώνονται. Αυτή την εικόνα αντικρίζουν οι ξένοι τουρίστες που έχουν την ατυχία να καταλύσουν σε κάποια από τα δεκάδες ξενοδοχεία πέριξ της Ομόνοιας.

Κοινωνική αναστάτωση

Στη συνάντηση που είχαν χθες οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής εξετάσθηκαν διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων παραστάσεις διαμαρτυρίας, επιστολές σε αρμόδιους, αγωγές κατά του Δημοσίου για διαφυγόντα κέρδη κ. ά. «Πληρώνω τα ίδια τέλη με κάποιον επιχειρηματία στο Κολωνάκι. Εχουμε άραγε τις ίδιες παροχές;» αναρωτήθηκε ξενοδόχος της περιοχής. «Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε τον κόσμο με άσκοπα κλεισίματα δρόμων, να κάνουμε αποκλεισμό των γραφείων της Ν. Δ. που βρίσκονται στην περιοχή», τονίζει άλλος επιχειρηματίας. Στο περιθώριο της συνάντησης, όπου διατυπώθηκαν σοβαρές και πολιτισμένες απόψεις, ακούστηκαν και φωνές για «να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας». Μια εξέλιξη που θυμίζει την κοινωνική αναστάτωση που είχε ξεσπάσει στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα μετά από χρόνια υποβάθμισης και αδιαφορίας από τις Αρχές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT