Από χωματερή ξεκίνησε η πυρκαγιά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από ανεξέλεγκτη χωματερή σε ρέμα, δίπλα στο γήπεδο του Θρασύβουλου, πιθανολογείται ότι ξεκίνησε η χθεσινή πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο, η οποία απείλησε αποθήκες και εγκαταστάσεις στην περιοχή της Νέας Ζωής, ενώ κινδύνευσε να επεκταθεί στο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων. Χρειάστηκε να κινητοποιηθούν σκαπτικά μηχανήματα προκειμένου να καλύψουν με χώμα τις εστίες της πυρκαγιάς.

Διακοπή κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία στην Αττική Οδό διεκόπη για περισσότερη από μία ώρα με συνέπεια να προκληθεί κυκλοφοριακό αλαλούμ. Η φωτιά επεκτάθηκε σε έκταση με εγκαταλειμμένα ελαστικά, κοντά σε αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα νέφος καπνού υψηλής τοξικότητας (σύμφωνα με τους επιστήμονες) να καλύψει για ώρα τον ουρανό της Αττικής. «Εξαιτίας του ανέμου η φωτιά απείλησε το εργοστάσιο ανακύκλωσης χάρτου και άλλες αποθήκες», δήλωσε για το θέμα ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου κ. Τάσος Παπαδόπουλος. Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Αττικής επισήμανε στην «Κ» ότι «στο συγκεκριμένο σημείο ξεσπούν κάθε χρόνο πυρκαγιές καθώς λειτουργεί ανεξέλεγκτη χωματερή του δήμου Φυλής».

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε εκ νέου χθες και η Κερατέα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση «τογάνι», εντός των ορίων του δήμου. Η χθεσινή πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο πριν απειλήσει το πυκνό πευκοδάσος του Κουβαρά. Στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης ανετράπη όχημα της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να τραυματιστούν, ευτυχώς ελαφρά, οι 2 επιβαίνοντες. Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε μιλώντας στην «Κ» και ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού. «Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε απόσταση μόλις 100 μ. από εκείνη που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή», τόνισε ο κ. Ιατρού.

Νέες αποκαλύψεις, στο μεταξύ, σχετικά με όσα εκτυλίσσονται στη Ζάκυνθο, όπου σημειωτέον και χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με πηγές της «Κ» στο νησί, ένα εικοσιτετράωρο πριν από την πυρκαγιά στην προστατευόμενη (λόγω ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας) περιοχή της Δάφνης, πέντε ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων εντός των ορίων του θαλάσσιου πάρκου υπέβαλαν μηνύσεις στον φορέα διαχείρισης αντιδρώντας στη «δέσμευση» των ακινήτων τους, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του φορέα διαχείρισης του θαλάσσιου πάρκου με τους κατοίκους και την τοπική αυτοδιοίκηση στο νησί δεν είναι ανεξάρτητη από το μπαράζ εμπρησμών του τελευταίου μήνα. Η χθεσινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μακρύς Γιαλός και έκαψε 70 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Στη Σάμο, πυρκαγιά ξέσπασε στο πευκοδάσος στο όρος Καρβούνι. Χάρη στην κινητοποίηση πυροσβεστικής αλλά και εθελοντικών ομάδων η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Μικρότερης έντασης ήταν η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στο χωριό Κρυονέρι, στο Οίτυλο Λακωνίας.

Επικίνδυνες τοξικές ουσίες

Τοξικό νέφος επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου προκάλεσε η χθεσινή πυρκαγιά στην Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Κύρια αιτία η επέκταση της φωτιάς στο εργοτάξιο – αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηνών όπου υπήρχαν στοιβαγμένα εκατοντάδες χρησιμοποιημένα ελαστικά και σκουπίδια. Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς με δηλώσεις της στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου: «Η καύση σκουπιδιών και ελαστικών απελευθερώνει διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες, οι οποίες είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως ορμονική διαταραχή – ιδιαίτερα στις εγκύους και καρκίνο». Η ίδια μάλιστα επεσήμανε τον κίνδυνο που, για τον ίδιο λόγο, διατρέχουν όσοι επισκέπτονται και κινούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά, τα εικοσιτετράωρα μετά την κατάσβεσή της. «Είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τον οργανισμό να παραμένει κανείς στις πληγείσες περιοχές, καθώς εισπνέει εκτός απο διοξίνες, επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται από την καύση βαρέων μετάλλων, χρωμάτων, πλαστικών κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT