Ολο και πιο αναγκαία η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας

Ολο και πιο αναγκαία η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Το γκρέμισμα του εξαθλιωμένου καταυλισμού των Αφγανών μεταναστών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, στις 12 Ιουλίου, φαίνεται ότι δεν έλυσε οριστικά το ζήτημα, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο Δρέπανο του Ρίου, μετά την προσφυγή κατοίκων στη Δικαιοσύνη, οι οποίοι διεκδικούν την επίμαχη έκταση.

Πρόχειρα καταλύματα

Δεκάδες μετανάστες που δεν συνελήφθησαν τότε από την αστυνομία ζουν διάσπαρτοι μέσα στην πόλη. Είτε γιατί έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα είτε γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν. Πολλοί έχουν βρει προσωρινή στέγη σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και άλλοι έχουν φτιάξει πρόχειρα καταλύματα σε περιοχές με πυκνή βλάστηση. Αρκετοί μετανάστες, κυρίως από χώρες της Αφρικής, βρίσκονται στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού της Παπαφλέσσα, κοντά στη νότια είσοδο του λιμανιού, ενώ λιγότεροι στην περιοχή της οδού Κανελλοπούλου, που συνδέει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με το λιμάνι. Οι μετανάστες κυκλοφορούν στην πόλη κυρίως τις βραδινές ώρες, για προμήθειες και βόλτα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται αστυνομικές επιχειρήσεις, όμως συλλαμβάνονται μόνο όσοι δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα. Αυτή η κατάσταση καθιστά όλο και πιο αναγκαία τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων, έπειτα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ανάγκη δημιουργίας χώρου φιλοξενίας, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος. Ομως, μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και κατοίκων του Δρεπάνου δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο.

Οσον αφορά την περιοχή όπου επί 10 και πλέον χρόνια βρισκόταν ο εξαθλιωμένος καταυλισμός, σήμερα έχει πλήρως καθαριστεί, ενώ η αστυνομία έχει πάρει μέτρα για να αποτρέψει πιθανό στήσιμο παραγκών. Οι κάτοικοι τώρα ζητούν από τον δήμο να προχωρήσει σε έργα ανάπλασης, ως «αποζημίωση» για τα χρόνια της υποβάθμισης, εξ αιτίας της λειτουργίας του καταυλισμού. Σχετικά με την τύχη των μεταναστών που συνελήφθησαν την ημέρα του γκρεμίσματος του καταυλισμού, οι ανήλικοι οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Κόνιτσα. Οσοι από τους ενήλικες είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε γειτονικές αστυνομικές διευθύνσεις και από εκεί σε κέντρα φιλοξενίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT