Προωθείται ασφαλιστική κάλυψη της εξωσωματικής

Προωθείται ασφαλιστική κάλυψη της εξωσωματικής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ασφαλιστική κάλυψη της εξωσωματικής γονιμοποίησης προωθεί το υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα.

Συγκεκριμένα, η υπουργός κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά υπέγραψε χθες και έστειλε για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς οι δαπάνες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συγκεκριμένα, καλύπτονται οι δαπάνες για: προκαταρκτικές εξετάσεις, φάρμακα, κλινικές και εργαστηριακές πράξεις, καθώς και το επίδομα – βοήθημα τοκετού και το επίδομα κυοφορίας.

Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση άδειας μητρότητας και στις δύο γυναίκες (μητέρα και παρένθετη) καθώς και η χορήγηση ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, ενώ θα γίνεται τελείως δωρεάν -στα κρατικά νοσοκομεία- για τους οικονομικά αδύνατους και ανασφάλιστους.

Το κόστος και τα ταμεία

Το ΙΚΑ παρέχει σχεδόν δωρεάν τα φάρμακα. Το κόστος των φαρμάκων για έναν κύκλο θεραπείας είναι περίπου 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί και να διπλασιαστεί ανάλογα με την ανταπόκριση των ωοθηκών της γυναίκας. Ο ασφαλισμένος θα πρέπει φυσικά να προμηθευτεί τα φάρμακα από νοσοκομεία του ΙΚΑ. Το ταμείο δίνει και ένα επίδομα που ανέρχεται στα 350 ευρώ για κάθε προσπάθεια και καλύπτει μέχρι τέσσερις προσπάθειες τον χρόνο. Το Δημόσιο και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλύπτουν το 75% της αξίας των φαρμάκων με 25% συμμετοχή του ασφαλιζόμενου. Εκτός αυτού, το Δημόσιο δίνει μία μόνο επιχορήγηση για όσες προσπάθειες και αν γίνουν, της τάξεως των 300 ευρώ περίπου.

Το κόστος για την κλινική εφαρμογή της μεθόδου εξαρτάται τόσο από το γιατρό όσο και από τη μέθοδο και κυμαίνεται για μια απλή εξωσωματική περίπου στις 2.000 χιλιάδες ευρώ και 2.500 για τη μικρογονιμοποίηση. Η όλη προσπάθεια μαζί με τις δαπάνες των φαρμάκων μπορεί να φθάσει ενδεικτικά πάνω από 4.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT