Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου ιού στην Ελλάδα

Συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου ιού στην Ελλάδα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η εξάπλωση του νέου ιού της γρίπης στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ξεπερνούν τα 730, η πλειονότητα των οποίων συνεχίζει να αφορά ταξιδιώτες και άτομα που ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Οπως αναφέρει η εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα (20 έως 27 Ιουλίου) επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 210 κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών σε 730. Οπως διευκρινίζεται στην έκθεση, οι αριθμοί αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη, αφού πλέον εργαστηριακός έλεγχος γίνεται μόνο σε επιλεγμένα περιστατικά. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Αττικής (299), της Κρήτης (126) και των Ιονίων Νήσων (122).

Εν τω μεταξύ, δύο νέα θετικά κρούσματα της νέας γρίπης πιστοποιήθηκαν χθες σε στρατιώτες που υπηρετούν στην Κω. Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη ήταν έως χθες το απόγευμα η κατάσταση της υγείας 16χρονης Βρετανίδας που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Κρίσιμη αλλά σταθερή έκριναν χθες οι θεράποντες ιατροί την κατάσταση της υγείας του 42χρονου που εισήχθη προχθές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία, ενώ παραμένει στην Εντατική του ίδιου νοσοκομείου για 10η ημέρα και ο 33χρονος που είχε χαρακτηριστεί το πρώτο σοβαρό περιστατικό γρίπης στη χώρα μας.

Την ανάγκη αύξησης των κλινών εντατικής θεραπείας και εν όψει της επερχόμενης πανδημίας της νέας γρίπης επεσήμαναν χθες μέλη του Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, σε συνάντηση που είχαν με στελέχη του υπουργείου Υγείας, που διαβεβαίωσαν ότι σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν 50 επιπλέον κλίνες εντατικής. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών τόνισαν ότι το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων σε κλίνες εντατικής ενδέχεται να ενταθεί με την αύξηση των κρουσμάτων νέας γρίπης, ενώ πρότειναν να διαμορφωθούν ξεχωριστοί χώροι στις ΜΕΘ για τους ασθενείς της γρίπης. Για ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα νοσοκομεία του Πειραιά έκανε λόγο χθες ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε για τη νέα γρίπη, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η ΜΕΘ στο Κρατικό Νίκαιας λειτουργεί με προσωπικό SΤΑGΕ.

Την ένταξη των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στις πρώτες κατηγορίες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν κατά της νέας γρίπης έχει ζητήσει ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT