Εκδικάζονται σήμερα οι προσφυγές για το Γραμματικό

Εκδικάζονται σήμερα οι προσφυγές για το Γραμματικό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα και όχι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, πρόκειται να εκδικαστούν οι προσφυγές τριών ιδιωτών από το Γραμματικό που διεκδικούν αποζημίωση, καθώς εντός των ορίων των οικοπέδων τους (συνολικής έκτασης 200 στρεμ.) πρόκειται να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ (συνολικής έκτασης 530 στρεμμάτων). Οπως είχε γίνει γνωστό οι ιδιώτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη τον περασμένο Ιούλιο, μετά τα επεισόδια βίας που είχαν ξεσπάσει στην περιοχή όταν αιφνιδίως οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει το έργο κατέβασαν τα σκαπτικά μηχανήματα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ. Τότε, με απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, οι εργασίες κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, στη θέση Μαύρο Βουνό πάγωσαν, καθώς εκρίθη απαραίτητο (εξεδόθη και προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών) μέχρις ότου συζητηθεί η αίτηση στο ακροατήριο. Αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ότι οι τρεις ιδιώτες είναι πραγματικά οι κάτοχοι των οικοπέδων τότε τα ασφαλιστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ενδεχομένως στα τέλη του Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα των απαλλοτριώσεων παρέμενε εκκρεμές από την αρχή ακόμη των συζητήσεων.

Πάντως, τα ένδικα μέσα της κοινότητας του Γραμματικού δεν πρόκειται να σταματήσουν στο Ειρηνοδικείο. Οπως είναι γνωστό η κοινότητα έχει εκ νέου προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης της 7ης Ιουλίου, καθώς την κρίνει παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Βάσει αυτής παρατείνεται ώς τις 30/10/2013 η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης των αποβλήτων. Επίσης, έχει καταθέσει υπόμνημα-καταγγελία για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής και συγκεκριμένα για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και ζητάει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή