Υποχρέωση επιβατών με κατοικίδια ζώα

Υποχρέωση επιβατών με κατοικίδια ζώα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλοκαιρινές διακοπές επιβάλλουν ταξίδια όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα κατοικίδια ζώα. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες ωστόσο, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης οφείλει να αναζητήσει καθώς συνολική ενημέρωση δεν υφίσταται, ενώ περιπτώσεις… διακριτικής ερμηνείας περιλαμβάνει και το τοπίο σε ό,τι αφορά το θαλάσσιο μπάνιο των ζώων συντροφιάς.

«Σε οργανωμένες και πολυσύχναστες παραλίες δεν επιτρέπεται οι ιδιοκτήτες να φέρνουν κατοικίδια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μίλτος Ευσταθιάδης, υπεύθυνος στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Φέτος τοποθετήθηκε ειδική πινακίδα που ενημερώνει τους λουόμενους, καθώς αποτελεί υποχρέωση των δήμων. «Μέχρι τώρα σε πέντε περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες έφεραν τα κατοικίδιά τους μαζί». Σε αυτούς προτάθηκε να κάνουν το μπάνιο τους σε ένα πιο απομακρυσμένο σημείο της παραλίας και να μην το ξαναφέρουν. Ωστόσο, σε παραλίες, που δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει περιορισμός τόσο στην παρουσία κατοικιδίων στην παραλία όσο και στο… θαλάσσιο μπάνιο τους. Σύμφωνα με τον νόμο (3170/2003), τα ζώα συντροφιάς μπορούν να ακολουθούν το αφεντικό τους σε υπαίθριους χώρους, όπως λογίζεται και η παραλία, πρέπει όμως να είναι δεμένα και ο ιδιοκτήτης τους να φροντίζει για την περισυλλογή των περιττωμάτων τους, ενώ οφείλει να έχει μαζί το βιβλιάριο υγείας τους με τα εμβόλιά τους. Τα νερά είναι… θολά στο κατά πόσον επιτρέπεται ο σκύλος να πλατσουρίσει στου γιαλού τα βοτσαλάκια: σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Λιμένων απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων. Η παράβαση τιμωρείται με 50 – 150 ευρώ πρόστιμο, το ακριβές ύψος του οποίου ορίζει ο εκάστοτε λιμενάρχης. Αν όμως στην παραλία δεν υπάρχουν άλλοι λουόμενοι, και το σκυλί μπει στη θάλασσα ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν διαπράττει παράβαση. Οφείλει όμως να το απομακρύνει πάραυτα, αν στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι. Παρόλα αυτά, η προαναφερθείσα απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι, σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ειδικό μικροτσίπ

Πιστοποιητικό υγείας χρειάζεται να εκδοθεί αν το ζώο πρόκειται να ταξιδέψει σε τρίτες χώρες, την Αμερική, ή τον Καναδά. Το διαβατήριο εκδίδει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. «Το ζώο πρέπει να είναι άνω των 3 μηνών, ώστε να μπορέσει να κάνει το εμβόλιο για τη λύσσα, το οποίο πρέπει να γίνει τουλάχιστον ένα με ενάμιση μήνα πριν ώστε να έχει προλάβει να ενεργήσει. Πρέπει να φέρει το ειδικό μικροτσίπ – ηλεκτρονική ταυτότητα και να έχει λάβει αντιπαρασιτική αγωγή» λέει στην «Κ» υπάλληλος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών.

Στην ιστοσελίδα www.airtickets.gr/ kanonismoi.asp οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για γάτες και σκύλους που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες της Ε.Ε. και την Αμερική.

Κοινοί κανονισμοί με ορισμένες διαφοροποιήσεις ισχύουν για τη μεταφορά των ζώων με αεροπλάνο. Σε γενικές γραμμές, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ζώα ταξιδεύουν μέσα σε ειδικά κλουβιά. Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ελλάδα επιτρέπουν τη μεταφορά του ζώου στην καμπίνα σε ειδικό κουτί, και θέτουν ως όριο τα 5 κιλά (Ολυμπιακές Αερογραμμές) ή 8 κιλά (Aegean Airlines). Αν το βάρος τους ξεπερνά τα προκαθορισμένα κιλά, τότε ταξιδεύουν σε ειδικούς κλωβούς στον χώρο των αποσκευών. Μεταφορά μικρών κατοικιδίων επιτρέπεται μόνο στις απλές αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ (όχι Intercity) και στον Προαστιακό, μέσα στα ειδικά κιβώτια μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τα πλοία άνω των 25 μέτρων, είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου παραμένει το κατοικίδιο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή