Σκηνικό που θύμιζε 2007

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πύρινο και επίσης προεκλογικό καλοκαίρι του 2007 μοιάζει να επιστρέφει η πολιτική ζωή, λόγω και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να τιθασεύσει τις πυρκαγιές που κατακαίουν την Αττική. Οι πρώτες πληροφορίες, ήδη από το πρωί του Σαββάτου, ότι οι φλόγες καίουν ανεξέλεγκτες, κινητοποίησε τα κομματικά επιτελεία. Οι κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου απέφυγαν χθες την αντιπαράθεση που, όμως, είναι σίγουρο ότι θα ξεσπάσει από σήμερα.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε από το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις ανησυχητικές διαστάσεις που ελάμβανε, η πυρκαγιά στην Αττική.

Πλαισιωμένος από τους Γ. Αγγέλου, Ευ. Αντώναρο και Γ. Ανδριανό, ο Κ. Καραμανλής βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τους Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη. Ενημερώθηκε για όλες τις παραμέτρους και ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Οι δυσχέρειες ήταν τέτοιες που τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου διατυπώνονταν, από νωρίς το Σάββατο, σαφείς επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει εντός της ημέρας τις φλόγες και καθίστατο σαφές ότι η προσπάθεια επικεντρωνόταν στην προστασία ανθρώπων και περιουσιών.

Αν και αρχικά το επιτελείο του Μαξίμου είχε αποκλείσει κάποια εμφάνιση του πρωθυπουργού, αναθέτοντας μόνον στον Χρ. Μαρκογιαννάκη να μεταβεί στο μέτωπο του Μαραθώνα και να κάνει δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, εν τέλει λίγο μετά τις 4 μ.μ., κι αφού είχαν προηγηθεί δηλώσεις από την αντιπολίτευση, αποφασίστηκε να μεταβεί ο πρωθυπουργός στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου και ενημερώθηκε επί μία ώρα. «Αμεση προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών», δήλωσε ο κ. Καραμανλής κάνοντας λόγο για μία πολύ δύσκολη μάχη και εξαίροντας την «αυτοθυσία όλων όσοι μάχονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης».

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε κάνει λόγο, από τον Διόνυσο, για τεράστια οικολογική καταστροφή. «Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη», προσέθεσε.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο συναγερμός είχε σημάνει από το βράδυ της Παρασκευής. Ο Πρ. Παυλόπουλος παρέμεινε όλη τη νύχτα στο κτίριο της Κατεχάκη, επιχειρώντας τον συντονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας. Εναν όροφο πιο κάτω, ο αναπληρωτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και τα ξημερώματα.

Το μεσημέρι, η ανατολική Αττική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να είναι εφικτή η χρήση κάθε μέσου για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Λίγη ώρα νωρίτερα, από το στρατόπεδο του Βαρνάβα απομακρύνθηκαν δύο αντιαεροπορικές συστοιχίες οι οποίες και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Καπανδρίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή