Προετοιμασίες στην Ευρώπη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λονδινο. Τα παιδιά ετοιμάζονται για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς και οι υγειονομικές αρχές λαμβάνουν θέσεις μάχης ώστε να αντιμετωπίσουν την επανεμφάνιση της νέας γρίπης και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που αναμένουν.

Τα σχολεία πράγματι αποτελούν ιδεώδη χώρο για την τάχιστη εξάπλωση του ιού. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο νέο στέλεχος Α (Η1Ν1) της γρίπης και οι συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι ιδανικές για τη μετάδοση της ασθένειας.

Ειδικές συνθήκες

Οι αρμόδιοι φορείς, ωστόσο, σε ΗΠΑ και Βρετανία δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία παρεκτός αν επιβάλλουν κάτι τέτοιο οι ειδικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τους χειμερινούς μήνες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μην ανακόπτει την επέκταση της νόσου αλλά μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο. Ταυτόχρονα, όμως, διαταράσσει τη ζωή των γονέων και πολλαπλασιάζει τα οικογενειακά έξοδα.

Οπως αναφέρει ο Σάϊμον Κοσέμεζ, ειδικός του λοιμώδους νοσήματος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου «ο ιός μέχρι στιγμής εμφανίζεται εξαιρετικά ήπιος και δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία. Ο μοναδικός λόγος που θα δικαιολογούσε μία τέτοια κίνηση είναι η ιδιαίτερη καταπόνηση του συστήματος υγείας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων».

Στη Γαλλία, οι αξιωματούχοι των αρμόδιων φορέων ανακοίνωσαν ότι θα ζητούν από τους μαθητές μίας ολόκληρης τάξης να απέχουν των μαθημάτων εάν τρεις συμμαθητές τους εμφανίσουν συμπτώματα νέας γρίπης σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας. Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο κλείσιμο των σχολείων με μεταδιδόμενα από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου μαθήματα.

Μεμονωμένα

Τέλος, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να κρίνεται μεμονωμένα κάθε περιστατικό.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πάντως, δεν έχει εκδώσει συνολική οδηγία για το κλείσιμο των σχολείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή