Σε 59χρονο στρέφονται οι υποψίες

Σε 59χρονο στρέφονται οι υποψίες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρόσωπο ενός 59χρονου περιορίζονται προς το παρόν τα στοιχεία από την έρευνα που διενήργησε η πυροσβεστική υπηρεσία ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική. Η δικογραφία που σχημάτισε η Πυροσβεστική παραδόθηκε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ι. Σακελλάκο, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Γκύζη. Η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας είναι η προκαταρκτική έρευνα να ολοκληρωθεί ώς την Παρασκευή.

Σε εξέλιξη παραμένει και η άτυπη έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να αποτελεί έργο εμπρηστών. Οσα στοιχεία προκύψουν θα διαβιβαστούν στον ανακριτή. Την ίδια στιγμή, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά του και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, ο οποίος ερευνά τυχόν λάθη και παραλείψεις των επικεφαλής της Πυροσβεστικής τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Ως προς τα αίτια της πυρκαγιάς, οι υποψίες, μέχρι στιγμής στρέφονται στο πρόσωπο ενός 59χρονου, ιδιοκτήτη μεγάλης έκτασης στην περιοχή Σέσι Γραμματικού, κοντά στον χώρο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή ΧΥΤΑ. Ο 59χρονος Σ. Κ. φέρεται να έχει συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες των κατοίκων κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή, ενώ κατά την πυροσβεστική υπηρεσία στην ιδιοκτησία του διαπιστώθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι πιθανότατα από εκεί ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά. Ο ίδιος μιλώντας χθες στην «Κ» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την πυρκαγιά επικαλούμενος τη μαρτυρία συγχωριανού του, ο οποίος βεβαιώνει ότι την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς βρισκόταν σε κτήμα μακριά από την εστία της πυρκαγιάς.

«Με ρώτησαν επίμονα εάν επιχείρησα να κάψω σφιγγοφωλιά. Πήγα στο σημείο μόλις ενημερώθηκα για τη φωτιά για να απελευθερώσω γάιδαρο που είχα αφήσει δεμένο στο χωράφι». Απαντώντας στη φημολογία ότι στο κτήμα του βρέθηκαν μπουκάλια οινοπνεύματος υποστήριξε ότι κοντά στο κτήμα του τις ημέρες μετά την πυρκαγιά εντόπισε λάμπα υγραερίου, εύρημα για το οποίο δεν ρωτήθηκε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε ότι «το κτήμα είναι αφύλακτο και όποιος θέλει μπορεί να πετάξει μέσα οτιδήποτε». Ο 59χρονος έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας την Πέμπτη.

Στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας βρίσκονται και κρατικοί φορείς πλην της Πυροσβεστικής, όπως το δασαρχείο και οι ΟΤΑ. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών αναμένεται να διερευνήσει εάν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, καθώς και εάν η πυροσβεστική επενέβη εγκαίρως. Με στόχο την προστασία των καμένων εκτάσεων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών απέστειλε στον διευθυντή Δασών της Αθήνας επιστολή στην οποία «ενεργοποιεί» εκ νέου εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά η οποία είχε εκδοθεί μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα το 2007. Ο κ. Σακελλάκος ζητεί από τους διευθυντές δασών, τους δασάρχες και τους δασικούς υπαλλήλους «να εποπτεύουν και να επιτηρούν αδιαλείπτως τις καμένες δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις» και εφόσον διαπιστώνουν πάσης φύσεως οικοδομική εργασία ή φύτευση εσπεριδοειδών με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών να καταστρέφουν τα δέντρα και τα κτίσματα. Επιπλέον οι δασάρχες καλούνται να αναφέρονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα στον κ. Σακελλάκο επί των υποθέσεων που επελήφθησαν. Την εποπτεία ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Δ. Γκύζης.

Με έγγραφο και φωτογραφικό υλικό που απέστειλε χθες στους κ. Σακελάκο και Ρακιντζή, ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Ν. Κούκης υποστηρίζει ότι η φωτιά εκδηλώθηκε από δύο εστίες, τη μια εκ των οποίων έσβησαν οι κάτοικοι του Γραμματικού, και ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας παρότι ήταν κοντά δεν έκαναν το παραμικρό αλλά εμπόδισαν και τους κατοίκους να πλησιάσουν. Υποστηρίζει ακόμη ότι μέχρι τις 8.10 π. μ. που η φωτιά παρέμενε σε χαράδρα δεν είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή